Podravje: Marko Drobnič o minimalni plači
Gospodarstvo
Tipografija

Za komentar o predlagani višini minimalne plače za leto 2020, ki bo 50 evrov višja od lanske, smo zaprosili vodstvo enega največjih podjetij v podravski regiji, kidričevskega Taluma. Predsednik uprave Marko Drobnič je spomnil, da vsakoletno poseganje v novo določitev višine minimalne plače ruši razmerja v panožnih kolektivnih pogodbah. Meni tudi, da bi bilo več pozornosti kot razpravam o minimalni plači treba nameniti vprašanjem razvoja in rasti.

Glede predlagane višine se prvi mož Taluma ni želel opredeliti, saj ta ni v pristojnosti gospodarstva (delodajalcev), temveč v domeni ministra za delo, družino in socialne zadeve. "Naš komentar o opredelitvi višine je brezpredmeten. Lahko pa komentiramo način opredeljevanja minimalne plače v skladu z Zakonom o minimalni plači, ki se je z letom 2020 spremenil. Vsakoletno poseganje v novo določitev višine minimalne plače ruši razmerja v kolektivnih pogodbah, ki jih imamo v posameznih panogah. Dejstvo je, da izhodišča plačne politike definirajo pogoji v posameznih panogah, razmere na trgu dela in dodana vrednost po posameznih podjetjih.

Higienski minimum, ki ga predstavlja instrument minimalne plače, ki je politično opredeljena kategorija, mora biti odraz aktualnih razmer in zgoraj navedenega. Če ni tako, lahko v posameznih panogah ali podjetjih predstavlja resno tveganje za obstoj podjetij. V gospodarstvu se odzivamo na spremenjene razmere na trgu dela in v panogah ter prilagajamo plačne modele glede na spremembe in dinamiko sprememb ter možnosti, ki nam jih dodana vrednost dovoljuje. Tako je tudi v Talumu."

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300