Krediti kmalu težko dosegljivi za večino ljudi
Gospodarstvo
Tipografija

Zaposleni z najnižjimi dohodki z zanimanjem pričakujejo dokončno odločitev o višini minimalne plače. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je že prejšnji teden napovedal, da bo predlagal zvišanje za 4,9 odstotka, natanko toliko, kot so pri statističnem uradu namerili inflacijo za leto 2021 in kolikor od ministra terja zakon. Kot smo izvedeli, bo zvišanje na 1074,43 evra bruto objavljeno v Uradnem listu najkasneje do 20. januarja.

Minister se lahko glede na to, da s predlaganim povišanjem ni nihče zadovoljen, oddahne, saj je očitno sprejel pravo odločitev. Malce težje bo tistim, ki v podjetjih in državni upravi usklajujejo plačna razmerja med posameznimi delovnimi mesti. Ker se minimalna plača zadnja leta redno viša, zadnji dve leti tudi znatno bolj kot leta pred tem, je razlika med minimalno in povprečno plačo vse manjša. Vedno več je torej delavcev, katerih prihodki so enaki minimalni plači ali le malo nad njo.

Koliko kredita lahko dobimo

Poglejmo si še, kakšen kredit si lahko privošči družina, kjer oče in mati prejemata povprečno plačo in imata dva vzdrževana otroka. Za vsakega otroka banka od njune kreditne sposobnosti odšteje 237 evrov. Glede na veljavne predpise banke upoštevajo, da lahko družina skupaj odplačuje 330 evrov mesečnih obveznosti. Najvišji znesek kredita, ki si ga družina lahko privošči pri naši največji banki, je malo manj kot 95.000 evrov. Možnosti, da bi si družina s kreditom omislila domovanje ob trenutnih cenah nepremičnin, tako skoraj ni.

Ob vsem tem velja omeniti, da je podatek o višini povprečne plače leta 2021 zagotovo napihnjen, saj je posledica številnih visokih covidnih dodatkov, ki so jih deležni zaposleni v zdravstvu in javni upravi. Ne bi bilo presenetljivo, če bi se po koncu obdobja vladnih daril plače statistično gledano celo znižale, ne glede na dvig minimalne plače in visoko inflacijo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300