Zeleni Tednikov nasvet: Kako kupovati semena vrtnin
Gospodarstvo
Tipografija

Začenja se nova sezona dela na vrtu in vsako življenje rastlin se začne s semenom.

Mnogi menijo, da so kupili kakovostno seme, če so kupili ekološko pridelano seme. Ni čisto tako. Kupili so samo na specifični način pridelano seme, torej seme, kjer je bilo za zdravje rastlin semenic poskrbljeno samo z ekološkimi pripravki. Če se je to izvajalo pravilno, v krajih, kjer je podnebje za to primerno, potem je to seme v redu. Vsekakor je večja možnost, da na sebi in v sebi nosi več težav, bolezni. Težava je tudi v tem, da samo zelo zdrava rastlina lahko da kakovostno seme z dobro energijo kaljivosti. Ekološka pridelava pogosto tega ne zagotavlja. Seveda pa z uporabo takega semena naredimo veliko za okolje, saj tudi ob pridelavi semena ni bilo umazano in ranjeno. Torej ekološko pridelano seme ni ravno nujno kakovostno seme.

Druga kategorija kakovostnega semena, ki je vsaj meni najpomembnejša, je seveda kaljivost ali še bolje energija kaljivosti. Te druge kategorije seveda ne boste imeli napisane nikjer, ostaja skrita v laboratorijskih zapisih. Energija kaljivosti je število rastlin, ki vzkali v kalilnem poskusu na začetku, po določenem številu dni za vsako rastlinsko vrsto. Včasih je skoraj enaka končni kaljivosti, včasih pa zelo različna. A mene so v šoli učili in kasneje se je neštetokrat pokazalo za pravilno, da v slabših razmerah vzkali samo to seme, ostalega pa nad zemljo ne vidimo. Če torej doma delate lastni kalilni test, potem preverite enakomernost kaljenja semena. Če se pri večini semenk pokažejo prvi znaki kaljenja istočasno, enakomerno, ne glede na čas, kdaj se pokažejo, je to veliko bolje, kakor da del semena vzkali hitro, potem pa še teden dni ali več za tem kali še preostalo seme. Tako seme sejte le v ugodnih vremenskih razmerah. Pri setvi paradižnika, paprike boste imeli s takim semenom težave, kdaj pikirati. Na koncu se zgodi, da pikirate dobro seme prepozno, saj čakate na zapoznelo kaljenje. S tem pa uničite del prednosti pikiranja in še nekaj energije tudi najboljšim rastlinam. A na to lastnost lahko vplivate samo pri izbiri doma pridelanega semena. Sama bi v primeru nekoliko slabše energije pikirala samo najprej vzkaljene rastline, zapoznelce pa zavrgla.

Kaljivost semena je odvisna od pridelave semena (klimatskih razmer, zdravstvenega stanja materinske rastline, načina pobiranja semena, predelave semena… Vse to znižuje kaljivost semena).  Odvisna je seveda tudi od starosti semena, saj z vsakim letom shranjevanja in predvsem nepravilnim shranjevanjem semena pada. Odvisna pa je tudi od zdravstvenega stanja semena, včasih je bilo to pomemben del zakonodaje, danes pa za vse rastlinske vrste ni zakonsko predpisana. Na semenu se seveda lahko prenašajo glivice, virusi in bakterije. Koliko jih je na semenu, koliko jih je celo že pod ovojnico semena, se da preveriti v laboratoriju, a pogosto tam, kjer tega ne narekuje zakonodaja, tega ne naredijo.

Tretja kategorija kakovosti semena pa je še sortna čistoča. Seveda se tudi zakonsko preverja, a šele za nazaj. Torej seme se poseje in preveri, kaj je iz njega zraslo že, ko je v prodaji. Zame je tudi ta kategorija pomembna, saj nam prav ime sorte zagotovi, da bo iz semena zrasla rastlina, ki jo pričakujem, sorta nam pove barvo, velikost, obliko, okus, čas setve (poleti, spomladi), prezimovanje, tudi odpornost rastline in še marsikaj. Če iz semena torej ne zrastejo rastline, kot jih pričakujemo, smo seveda oškodovani.

Miša Pušenjak

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300