Zasoljeno dragi rabljeni avti gredo za med
Gospodarstvo
Tipografija

Avtomobilska proizvodnja in prodaja sta se zaradi težav pri dobavi polprevodnikov po vsem svetu znašli v težavah. Po veliki gospodarski krizi v letu 2008 sta dosegli celo najnižjo točko v zadnjih nekaj letih oziroma kar po izbruhu gospodarske krize jeseni leta 2008.

Takšen trend naj bi se ravno zaradi neurejenega stanja pri dobavi čipov nadaljeval vsaj do konca letošnjega leta. Proizvodnja novih vozil zato še vedno upada, interes kupcev pa je po podatkih prodajalcev sicer res nekoliko nižji od običajnega, pa vendar veliko večji od razpoložljive ponudbe. Novih vozil je, kot rečeno, manj, zato je prava zmešnjava zavladala na trgu rabljenih. Dobri rabljeni avtomobili se prodajajo kot vroče žemljice, in to seveda tudi po vročih cenah. Kjer ni dovolj ponudbe, gredo cene pač v nebo.

Okrnjena ponudba

Kdor je kdajkoli brskal po našem največjem spletnem iskalniku avtomobilov avto.net in iskal primerno vozilo zase, se je dobesedno izgubljal v raznoliki ponudbi in neskončno dolgih seznamih na kupca čakajočih vozil. Zdaj že nekaj časa ni več tako, seznami so se namreč drastično skrajšali in veliko težje je najti kaj primernega za primerno ceno.

»Rabljeni avtomobili so se začeli dražiti konec lanskega leta, po moji oceni so danes v povprečju dražji za vsaj 20 odstotkov, nekateri tudi krepko več,« pravi Zvonko Dominko, direktor ptujske Avtohiše Dominko. »Težko jih je dobiti, še težje kaj dobrega. Prodajalci smo v zadregi, kako kupcu ponuditi dovolj pester nabor vozil, tudi rabljenih, a je do njih vse težje priti. Tako si delamo zaloge, kakor pač vemo in znamo. Cene rabljenih avtomobilov so se močno povišale; prodajajo se za toliko, kolikor so ljudje zanje plačali pred dvema letoma.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300