Oroševalni sistemi nuja, a njihovo gradnjo otežuje birokracija
Gospodarstvo
Tipografija

Spomladanske pozebe so v zadnjih desetletjih vse pogostejše in povzročajo vedno večjo gospodarsko škodo, predvsem v sadjarstvu. Zgolj v zadnjih šestih letih je pozeba sadjarje prizadela štirikrat. Prilagajanje na nove klimatske pogoje je tako nuja. Eden izmed učinkovitejših odgovorov naj bi bila izgradnja oroševalnih sistemov, ki pa terja velika finančna sredstva, dolgotrajen boj z birokratskimi mlini in znanje, ki ga sadjarji šele pridobivajo.

Ko spomladi začnejo kmetijske rastline novo rastno sezono, so v nekaterih razvojnih fazah (cvetni popki, mlade sadike …) zelo občutljive na nizke temperature. Zaradi višjih povprečnih temperatur prihaja do zgodnejšega brstenja in cvetenja vseh sadnih vrst in večje občutljivosti za spomladanske pozebe. Slovenski strokovnjaki s področja sadjarstva tako ugotavljajo, da se cvetenje po letu 1987 vsako desetletje začenja nekaj dni prej v primerjavi s cvetenjem v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Cvetenje postaja zgodnejše zaradi višjih temperatur zraka, ki so posledica klimatskih sprememb, njihova posledica pa so vse pogostejše spomladanske pozebe, ki v zadnjih letih pomembno vplivajo na samooskrbo Slovenije predvsem na področju sadjarstva. Čeprav so na voljo številne tehnike zaščite (npr. puhalniki toplega zraka, vetrnice, oroševalni sistemi), za sadjarje boj proti pozebi ostaja velik izziv. Učinkovita zaščita proti pozebi naj bi bili oroševalni sistemi, ki ob padcu temperature sadno drevje poškropijo z drobnimi kapljicami. Okrog cvetov nastane ledeni oklep, ki zaščiti rastlino.

Vzgled nam je lahko Italija

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300