Lenart: Izmed 95 projektov izbranih pet, tudi Detox
Gospodarstvo
Tipografija

V Lenartu so sredi tedna predstavili čezmejni projekt med Slovenijo in Hrvaško (Interreg) Podeželsko razstrupljanje s spoznavanjem zakladov kulturne dediščine oz. Detox, ki ga sedem projektnih partnerjev z obeh strani meje izvaja od oktobra 2016 do septembra 2018. Projekt, ta se je izmed 95 prijavljenih uspel uvrstiti med pet izbranih, je težak okoli 900.000 evrov.

Vodilni partner projekta je občina Lenart, preostali slovenski partnerji so še občini Sveti Andraž v Slov. goricah in Sveta Ana ter Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in Zavod za varstvo kulturne dediščine Republike Slovenije. Hrvaški partnerji so štirje, in sicer občini Vinica in Donja Voća, Mestni muzej Varaždin ter Turistična zveza Varaždinske županije.

Projekt, vreden 908.448 evrov, v 85-odstotnem deležu financira Evropska unija. Izbran je bil med 91 prijavljenimi na razpisu. Kot je na otvoritveni konferenci izpostavil župan Janez Kramberger, projekt naslavlja predvsem dva izziva, in sicer kako povezati razdrobljeno ponudbo ter kako »razstrupiti« stresno preobremenjenega človeka. Projekt bo na zabaven način poučil obiskovalca o kulturni dediščini. Splošni cilj je ohraniti etnološko dediščino podeželskega območja ter jo vključiti v čezmejni trajnostni turistični paket. V okviru projekta v dveh letih tako nameravajo izvesti številne aktivnosti, ki bodo prispevale k ohranjanju in promociji kulturne in etnološke dediščine območja ter povečanju števila obiskovalcev. Glavni rezultatu bodo: EtnoTour paket, ki bo združeval štiri načine prikazov življenja naših prednikov, to so sodobna tehnologija (3D hologramski virtualni živi prikazi življenja v obliki »3D doživljajske sobe«), e-knjižnica (ohranjene stare knjige), etno kino na prostem (stari SI-HR filmi) in šest renoviranih objektov kulturne dediščine.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300