Javne službe Ptuj in mariborska Snaga nameravata sodelovati
Gospodarstvo
Tipografija

Direktor Javnih služb Ptuj Alen Hodnik in direktor mariborskega javnega podjetja Snaga Cvetko Žalik sta podpisala pismo o nameri, s katerim sta napovedala sodelovanje pri obdelavi nekaterih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov. S tem se odpirajo tudi nove možnosti za odlagališče v Gajkah.

Kot je zapisano v pismu o nameri, bi ptujsko javno podjetje lahko z dodatnimi investicijami v Centru za ravnanje z odpadki (CERO) Gajke prevzemalo v predelavo in odlaganje bistveno večje količine težke frakcije predelane iz mešanih komunalnih odpadkov, zlasti v primeru, če bi Snaga v prihodnje zagotavljala termično predelavo lahke frakcije predelane iz mešanih komunalnih odpadkov.

Sodelovanje med obema javnima komunalnima podjetjema bo v skladu z dogovorom v prihodnje potekalo preko izmenjave lahke in težke frakcije predelane iz mešanih komunalnih odpadkov. Ptujske javne službe bodo tako svoje letne količine lahke frakcije, predelane iz mešanih komunalnih odpadkov, izmenjale z letnimi količinami težke frakcije predelane iz mešanih komunalnih odpadkov Snage.

Kot še pojasnjujejo v Javnih službah Ptuj, bi lahko s sklenjenim dogovorom povečali masni tok v CERO Gajke, kar je bil tudi njihov cilj in obveza glede nadaljnje usode in načrtov nadgradnje Gajk. Ob tem poudarjajo, da je zdaj na potezi ptujska mestna občina, ki naj spelje vse potrebno za nadgradnjo omenjenega centra za odpadke.

Gajke so ob koncu lanskega leta ostale brez uporabnega dovoljenja, kljub pridobljenemu okoljevarstvenemu soglasju, na katerega so čakali vse od leta 2006, pa so visokoleteči načrti prejšnje mestne oblasti o nadgradnji odlagališča zaradi visoke cene investicije vse manj verjetni.

Ker nadaljevanju dejavnosti vse bolj nasprotujejo tudi krajani Spuhlje, je aktualni župan Miran Senčar že pred meseci povedal, da želijo tam ohraniti le tiste dejavnosti, ki ne vplivajo na okolje in ne povzročajo smradu, torej obdelavo bioloških odpadkov in zbirni center, morda tudi sortirnico, mešane odpadke pa bodo vozili v Celje.

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300