Podjetje Rune v Majšperku: Do spleta in sveta najprej Stoperčani?
Gospodarstvo
Tipografija

Internetne storitve oz. optična omrežja s selitvijo storitev in informacij na splet postajajo temeljna dobrina, tako kot nekdaj hrana in obleka. In v nekaterih krajih, kjer so telefonske centrale že prezasedene, mobilni signal prešibak, bo podjetje Rune Enia s podporo evropskih sredstev zgradilo optično omrežje. Po več letih obljub in zamikanja terminov je podjetje le napovedalo začetek gradnje v Stopercah, kjer bo tudi prvi sestanek s krajani, in sicer že danes, v sredo.

V Stopercah je zasnovana gradnja bazne postaje oz. vozlišče za zagotavljanje optičnih signalov, ki stoji pri osnovni šoli. Plošča, na kateri bo stala bazna postaja, je že narejena. Po postavitvi vozlišča pa se bo prav od tu navzven začela gradnja tras omrežja, ki bo, kot načrtujejo v podjetju Rune Enia, stekla v februarju, odvisno tudi od (ne)ugodnih vremenskih razmer, so povedali. Gradnja primarnih vodov naj bi bila dokončana do konca leta 2023, priklop vseh gospodinjstev, vključno z belimi in sivimi lisami, pa do konca leta 2025.

»Kdaj točno bodo uporabniki v vsaki občini priklopljeni, trenutno še ne moremo natančno določiti. Slednje je odvisno od hitrosti gradnje omrežja, izvajalcev, dogovora z lokalnimi skupnostmi, odobritev služnosti. Da bo gradnja potekala hitreje, bomo skoraj istočasno gradili tako omrežje med naselji kot tudi omrežje do uporabnikov in uporabniške priključke. Tako da bodo prvi uporabniki na omrežje priključeni že v teku letošnje pomladi. Prvi bodo priklopljeni tisti najbliže vozlišču,« so pojasnili.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300