Računsko sodišče ugotovilo nesmotrnosti NLB pri upravljanju slabih terjatev
Gospodarstvo
Tipografija

Računsko sodišče je v reviziji uspešnosti upravljanja z nedonosnimi terjatvami in s pogodbami v obdobju od začetka leta 2013 do 2. septembra 2016 ugotovilo več nesmotrnosti pri prenosu terjatev iz NLB na DUTB, pri izbiri zunanjega izvajalca za pregled slabih naložb in pri upravljanju s pogodbami. Banki je podalo več priporočil.

NLB je v tem obdobju uvedla več ukrepov, s katerimi je zagotovila boljše obvladovanje kreditnih tveganj - med drugim je vzpostavila mehanizem za zgodnje opozarjanje na povečano tveganje in vzpostavila sezname komitentov, ki jih spremlja in obravnava, še preden pride do morebitnega neplačila.

Kljub ukrepom so se odstopanja od ustreznega ravnanja pri odobravanju in spremljavi kreditov še dogajala, ugotavlja računsko sodišče, kar "kaže na potrebo po kontinuiranem razvoju procesov in uvajanju samodejnih postopkov ter kontrolnih funkcij".

Računsko sodišče je ugotovilo več nesmotrnosti, ki so se nanašale na uvrstitev komitentov na seznam za prenos na DUTB (niso bili uvrščeni vsi komitenti), način izbora komitentov za prenos na DUTB (izbor brez jasnih, vnaprej določenih meril), vzpostavitev ustrezne revizijske sledi, ki bi zagotovila transparentnost postopka prenosa (ni razvidno, kdo je bil odgovoren za sprejemanje odločitev). Vse podrobnosti postopka prenosa terjatev na DUTB so sicer označene kot poslovna skrivnost ali kot bančna tajnost.

Skupina NLB je imela konec leta 2012 za 3,7 milijarde evrov nedonosnih terjatev. Kljub prenosu terjatev na DUTB jih je bilo konec leta 2013 še za 2,8 milijarde evrov oz. 25,6 odstotka kreditnega portfelja. Od začetka leta 2013 do konca leta 2015 se je obseg nedonosnih terjatev zmanjšal za 1,8 milijarde evrov, največ na račun prenosa na DUTB in odpisa terjatev.

Računsko sodišče je več nesmotrnosti ugotovilo tudi pri upravljanju s pogodbami, in sicer NLB pri povpraševanju po kompleksnejših storitvah potencialnim ponudnikom ni posredovala splošnih pogojev, pod katerimi bo sklenila pogodbo, standardne pogodbene sankcije niso bile opredeljene, metodologija za vodenje prihrankov se ni v celoti izvajala, sistem za ocenjevanje kakovosti in tveganosti dobaviteljev je sicer vzpostavljen, vendar banka ni ocenila vseh dobaviteljev.

Nesmotrnosti so bile tudi pri postopku izbire zunanjih izvajalcev za izvedbo storitev pregleda in preiskave slabih naložb NLB. In sicer banka ni vnaprej opredelila vseh zahtev glede načina poslovanja, v kasnejši fazi nepričakovano razširjen obseg storitev pa je od sklenitve pogodbe odvrnil najboljšega ponudnika. NLB poleg tega od ponudnikov ni pridobila ustreznega zagotovila, da so predložene reference ustrezne oziroma verodostojne - ni preverila, ali ponudniki izpolnjujejo zahteve za kakovostno izvedbo pregleda.

Računsko sodišče je NLB podalo več priporočil za uspešnejše obvladovanje tveganj na področju upravljanja z nedonosnimi terjatvami in upravljanja s pogodbami. (sta)

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300