Vzgojno-izobraževalni zavodi letno za hrano 120 milijonov evrov
Gospodarstvo
Tipografija

Prehrana in način življenja pomembno vplivata na zdravje in počutje posameznika. Zdrava prehrana je še posebej pomembna v obdobju odraščanja. In kakšna je zdrava prehrana? Zagotovo je to hrana, ki je kakovostna, z ohranjenimi minerali in vitamini. In takšna je sezonska hrana, hrana iz naše okolice. Na primeru OŠ Pohorskega odreda in RIC Slovenska Bistrica smo preverili vključevanje lokalnih ponudnikov v šolsko prehrano.

Neustrezne prehranjevalne navade v otroštvu in mladostništvu vplivajo na prehranjevalne navade v kasnejših obdobjih in na s tem povezane bolezni. Nezdrave prehranjevalne navade pogosto vodijo do nepravilne izbire živil, neustreznega režima prehranjevanja, neustrezne kulture prehranjevanja, posledice tega pa so prekomerna prehranjenost, debelost, porast kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, je zapisano v smernicah zdravega prehranjevanja.

Zavodi bi se lahko v naročanje hrane bolj poglobili

In medtem ko torej na eni strani govorimo o zdravih prehranjevalnih navadah, je na drugi strani treba omeniti tudi kakovostno in zdravo hrano, ki ne vsebuje antibiotikov, najrazličnejših konzervansov in barvil. Zakon o javnem naročanju javnim zavodom omogoča, da lahko petino hrane izločijo iz enotnega javnega naročila in jo tako kupijo pri lokalnih ponudnikih. S tem je naročnikom omogočena povečana lokalna samooskrba in uveljavitev načela kratkih verig. A kot ugotavljajo na kmetijskem ministrstvu, je na tem področju manevrskega prostora še veliko, saj bi se lahko slovenski zavodi v naročanje hrane še bolj poglobili.

Primer, da se nekaj da, če je volja, je sodelovanje javnih zavodov na Bistriškem in Razvojno-informacijskega centra Slovenska Bistrica. Tomaž Repnik, ki se na RIC med drugim ukvarja s tem področjem, je najprej glede zakonske podlage povedal: »Zakonodaja, ki je zelo obširna, ima dobra izhodišča, marsikaj omogoča, vendar pa jo je treba dobro poznati. Šole oziroma zavodi torej imajo možnosti, samo uresničitev tega je lahko zapletena. Precej je odvisno od interesa in dodatnega vloženega dela.«

Pritisk velikih trgovcev je izjemen

Velegrosisti pritiskajo na cene

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300