Boštjan Kosec, kandidat za inovativnega mladega kmeta 2016
Gospodarstvo
Tipografija

Med kandidati za inovativnega mladega kmeta 2016 je Boštjan Kosec iz Malega Brebrovnika pri Ormožu, ki je skupaj z družino in svojim pristopom ter idejami v 10 letih povprečno kmetijo iz Prlekije razvil v eno najperspektivnejših ekoloških živinorejskih kmetij na Štajerskem. Največji preboj mu je uspel s skupnim trženjem mlade ekološke govedine.

Na kmetiji Kosec, kjer skupaj z družino gospodari 33-letni Boštjan Kosec, po izobrazbi univerzitetni diplomirani gospodarski inženir, so se pred desetimi leti odločili, da se iz konvencionalnega preusmerijo v ekološko kmetovanje. Koščeva kmetija, ki v dolini Malega Brebrovnika pri Ormožu obsega že 48,74 hektarja, od tega 45 hektarjev ograjenih pašnikov, je bila nekdaj tipično govedorejska. Izkušnje z govedorejo iz mlečne proizvodnje in pašništva, s katerimi se je več dve desetletji ukvarjal oče Jožef Kosec, je mladi prevzemnik kmetije Boštjan prenesel na rejo krav dojilj.

Velik preboj mu je uspel s skupnim trženjem senene mlade ekogovedine (gre za meso ekološke prireje brez silaže). Kmetija se je namreč pri tem povezala s sosednjo ekološko kmetijo Zadravec. »Razlog za skupno promocijo je v kapaciteti obeh kmetij in stalni ponudbi sveže mlade ekološke govedine na trgu. V letu 2015 sta obe kmetiji na trg plasirali meso 22 mladih živali, kar je skoraj dve živali na mesec, kar trenutno presega kapacitete ene kmetije, zaradi tega sta se kmetiji odločili za skupno promocijo,« razloži gospodar Kosec.

Priložnost našel tudi v semenarjenju avtohotnih sort pšenice

Za Boštjanovo idejo lahko glasujete tako, da na facebook strani https://www.facebook.com/zvezaspm/ všečkate video Boštjana Kosca.

A časa ni več veliko. Zveza slovenske podeželske mladine in kmetijsko-gozdarska zbornica KGZS bo namreč letošnjega inovativnega mladega kmeta oz. kmetico izbrala v petek, 18. novembra, v Ljubljani.

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300