Danes opoldne prebili prvo cev predora Log na avtocesti Draženci - Gruškovje
Gospodarstvo
Tipografija

Graditev odseka podravske avtoceste A4 med Draženci (Ptujem) in Gruškovjem, ki jo sofinancira Evropska unija, poteka skladno z načrtom. Danes opoldan je izvajalec del, sarajevska družba EURO-ASFALT, prebil levo cev predora Log na bodočem 13-kilometrskem avtocestnem odseku. Leva cev predora Log, gledano iz smeri Maribora proti Gruškovju na meji s Hrvaško, je skupaj s portali dolga 147 metrov, pri čemer je dolžina podzemnega izkopa 104 metre. Preboj druge, desne cevi je pričakovati še v tem mesecu.

Desna cev edinega predora na 33-kilometrski podravski avtocesti A4 med razcepom Slivnica (Maribor) in Gruškovjem na meji s Hrvaško je skupaj s portalno konstrukcijo in galerijo dolga 199 metrov, pri čemer je dolžina podzemnega izkopa 106 metrov.

Izvajalec je z graditvijo predora, ki poteka po tako imenovani novi avstrijski metodi, pričel sredi avgusta letos. Geotehnični pogoji graditve niso zahtevani, kamenine, skozi katere je načrtovan predor, so  miocenski klastiti (peščenjaki, meljevci in laporovci). Prognozirani sta bili dve prelomni coni, ki pa del nista bistveno ovirali, oziroma, na terenu nista bili izraziti.

Povprečna hitrost napredovanja izkopnih del je približno tri metre na dan. Izkopna dela se izvajajo povečini s severne smeri, to je iz Maribora proti Gruškovju. Skupno bo izkopano 22.500 m3 v predorskih ceveh in 48.000 m3 materiala v obeh predvkopih. Večinoma je to material za vgraditev v nasipe, del se bo uporabil tudi za zasip portalnih konstrukcij in galerij.

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300