Hrvaška inšpekcija našla salmonelo tudi v mesu Perutnine Ptuj
Gospodarstvo
Tipografija

Hrvaško kmetijsko ministrstvo je sporočilo, da so med laboratorijskim preverjanjem živil v mesnici v Požegi našli bakterije Salmonelle infantis in E. coli v sveži perutnini družbe Perutnina Ptuj - Pipo Čakovec, hrvaškega podjetja iz skupine Perutnina Ptuj. V Perutnini Ptuj ob tem zagotavljajo, da je njihovo meso varno za potrošnike.

Bakterije so v mesnici v Požegi našli v svežih piščančjih krilih ponudnika Perutnina Ptuj - Pipo Čakovec, je hrvaško kmetijsko ministrstvo objavilo včeraj. Dan prej pa je sporočilo, da so isto vrsto salmonele našli tudi v piščančjih prsih hrvaške družbe Perutnine Ptuj v trgovini na tržnici v Županji na vzhodu države.

"V Perutnini Ptuj - Pipo Čakovec kot vertikalno integriranem podjetju imamo vpeljan sistem nadzora v celoviti verigi. Živali vzrejamo izključno na Hrvaškem in zagotavljamo skladnost vseh faz proizvodnje s hrvaško in evropsko zakonodajo. S pomočjo 100-odstotnega nadzora nad celotno proizvodno verigo, kontrol v pooblaščenem mikrobiološkem laboratoriju ter rednega izobraževanja zaposlenih zagotavljamo, da je naše meso varno za potrošnike. Evropska zakonodaja prepoveduje prisotnost Salmonelle enteritidis in Salmonelle tifimurium, kar pa ni najdeno v našem mesu," so sporočili iz Perutnine Ptuj.

Na Hrvaškem od srede meseca izvajajo okrepljen nadzor hrane živalskega porekla, potem ko je zaradi salmonele v kokošjih jajcih umrl petletni fant.

Nadzor je pokazal, da je več vodilnih trgovskih verig na Hrvaškem prodajalo meso, ki je bilo onesnaženo s salmonelo ali pa so v skladiščih hranile zamrznjeno meso, ki mu je potekel rok veljavnosti. Večinoma je šlo za uvoženo meso iz Poljske, zabeležili so tudi nekaj primerov zdravstveno oporečnega mesa proizvajalcev iz Madžarske in Italije.

Hrvaško kmetijsko ministrstvo je v ločenem sporočilu med drugim sporočilo, da so salmonelo našli tudi v trgovini v Vinkovcih, ki je prodajala mesne izdelke, narejene na Poljskem. (sta)

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300