Z vinogradništvom se ukvarja vse več ljudi
Gospodarstvo
Tipografija

Z vinogradništvom se v Sloveniji ukvarja vse več ljudi, najbolj priljubljene pa so bele sorte grozdja. Te so bile po podatkih statističnega urada v letu 2015 zasajene na okoli 68 odstotkov skupne površine vinogradov, ki je znašala skoraj 15.700 hektarjev.

Po izsledkih statističnega raziskovanja Popis vinogradov se je v letu 2015 z vinogradništvom ukvarjalo 30.210 pridelovalcev, kar je 18 odstotkov več kot ob prejšnjem popisu pred petimi leti. Povprečna površina vinograda je bila tudi zato v letu 2015 manjša kot v letu 2009, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Najizraziteje se je spremenilo število vinogradnikov v velikostnih razredih do 0,2 hektarja vinogradov, in sicer se je povečalo za 45 odstotkov. Hkrati se je za 19 odstotkov zmanjšalo število vinogradnikov, ki so obdelovali od 0,5 do dva hektarja vinogradov. Povprečni vinogradnik je tako obdeloval precej manjšo površino vinogradov (za 0,1 hektarja) kot v letu 2009.

Lani je več kot 90 odstotkov vinogradnikov obdelovalo vinograde, manjše od enega hektarja. Povprečen vinograd je bil velik 0,3 hektarja.

Bele sorte grozdja so bile zasajene na okoli 68 odstotkov skupne površine vinogradov. Tudi največ novih zasaditev ali obnov vinogradov v zadnjih petih letih je bilo opravljenih z belimi sortami. Prevladovala je sorta grozdja sovinjon, sledili sta sorti šardone in malvazija.

Od rdečih sort so v zadnjih petih letih zasadili največjo površino s sorto refošk, sledili sta sorti modra frankinja in žametovka.

Zaradi specifike pridelave in ugodnih pogojev za vzgojo trte je večina vinogradov še vedno zasajena na strmem terenu. Prevladuje vertikalna zasaditev vinograda (79 odstotkov) pred terasasto (21 odstotkov), še ugotavljajo statistiki.

 STA

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300