Lani največja podražitev krmil in gnojil
Gospodarstvo
Tipografija

Vhodni stroški v kmetijstvu so se v letu 2022 podražili za 17,4 odstotka. Najbolj, za tretjino, so se podražila krmila, je izračunal državni statistični urad. Še vedno so visoke tudi cene gnojil, ki so se lani podražila za petino.

Vhodni stroški v kmetijstvu so se zviševali že v letu 2021. Rast cen se je nadaljevala tudi v lanskem letu. Najvišjo mesečno rast, povprečno 5,6-odstotno, so statistiki zaznali marca 2022, cene pa so se zviševale vse do oktobra, nato pa v zadnjem četrtletju rahlo upadle. Proizvodi in storitve za tekočo porabo v kmetijstvu so se podražili povprečno za 19,6 odstotka (leto prej za 26,6 odstotka), v primerjavi z letom 2021 pa za 32,2 odstotka.

Letna in povprečna rast cen krmil je znašala okoli 30 odstotkov. Cene so se med letom dvignile večkrat, najbolj v avgustu, ko je bila rast 12,3-odstotna. Gnojila so se podražila povprečno za 21,7 odstotka in so bila v primerjavi z letom prej za več kot enkrat dražja. Po precejšnjem dvigu cen gnojil v letu 2021, ko je bila rast zelo izrazita, so se te lani mesečno zviševale. Najbolj v prvem četrtletju, ko so statistiki zaznali najvišjo mesečno rast v prejšnjem letu. Upadle pa so v juniju in opazneje v zadnjih dveh mesecih leta. Med gnojili so se najbolj podražila sestavljena gnojila, med enostavnimi gnojili pa dušikova in fosfatna gnojila.

Lani so se izraziteje zvišale še cene proizvodov in storitev za vzdrževanje zgradb (povprečno za 18,9 odstotka) ter cene energije in maziv (povprečno za 16 odstotkov). Cene proizvodov in storitev za investicije v kmetijstvu so zrasle v povprečju za 12,1 odstotka, cene opreme so se dvignile v povprečju za 11,9 odstotka, cene zgradb pa za 12,7 odstotka. Cene mehanizacije in druge opreme so se zvišale povprečno za 14,8 odstotka, cene transportne opreme (traktorjev) pa za 8,7 odstotka. Po nekaj letih brez sprememb so se lani znatno zvišale cene mehanizacije in druge opreme na kmetiji, in sicer povprečno za 17,6 odstotka. Mehanizacija za spravilo pridelkov je bila dražja za 15,4 odstotka, mehanizacija za pripravo tal, setev, nego in zaščito rastlin pa za 13 odstotkov.

Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič je poudaril, da so visoki vhodni stroški za proizvodnjo, kot so mineralna gnojila, fitofarmacevtska sredstva in semena, realnost. "Na drugi strani se nam že dogaja padec odkupnih cen. Pri mleku že tri mesece zapored, cene padajo tudi pri govedu. Kmetijstvo se vse od covidnih časov nikakor ne more stabilizirati, postaviti na noge, da bi se lahko začel normalni razvojni ciklus," je opozoril.

8,5 milijona evrov pomoči zaradi podražitev, a ne za vse

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300