Kmetje bodo v prihodnje nabavljali več specialne mehanizacije
Gospodarstvo
Tipografija

Kmetovanje je v veliki meri odvisno od ustrezne kmetijske mehanizacije. Njen nakup običajno predstavlja precejšen finančni zalogaj, vsekakor pa je treba pred nakupom dobro razmisliti o tem, kakšen stroj bo primeren za našo kmetijo, da bodo njegove karakteristike čim bolj izkoriščene.

Kot pravi Franc Planinšek iz Kmetijstva Polanec, leto 2022 glede prodaje kmetijske mehanizacije ni bilo nič boljše kot prejšnji dve leti. V letu 2022 je bilo v Sloveniji na novo registriranih 1.365 traktorjev, kar je za 23 manj kot 2021.

Povprečna moč prodanega traktorja je znašala približno 95 KM. „Opažamo in predvidevamo, da bo letos situacija podobna, oziroma se bo prodaja celo nekoliko zmanjšala. Na to vpliva manjše zanimanje za kmetovanje, izpadi dohodka v lanskem letu in velike spremembe pri cenah kmetijskega reprodukcijskega materiala, pa tudi pomanjkanje krme na nekaterih kmetijah. Predvidevamo, da bodo kmetje nabavljali bolj specialne stroje, namenjene za določene panoge kmetovanja,“ pojasni. Ob tem pove, da se predvsem mlajši uporabniki zanimajo za bolj izpopolnjene stroje z več možnostmi različnih funkcij opravljanja, med kupci pa so tudi še tudi takšni, ki si želijo bolj enostaven in poceni stroj brez vsake elektronike in z motorji, ki pa zaradi zakonodaje kmalu ne bodo več dobavljivi.

Tako kot na drugih področjih so se tudi cene kmetijskih strojev lani zelo zvišale. Pri nekaterih strojih so bile podražitve večje, pri drugih nekoliko manjše, povprečje pa po besedah sogovornika znaša okoli 25 odstotkov. „Ni pričakovati, da bi se cene znižale, saj nekateri proizvajalci že napovedujejo nove podražitve. V tem času je povpraševanja po novih strojih kar veliko, je pa težje zagotoviti financiranje za nakup. Banke sicer obljubljajo hitrejšo odobritev sredstev, vendar z višjimi obrestmi,“ pove Planinšek.

Povpraševanje za stroje z majhno zmogljivostjo pada

Nekatera kmetijska mehanizacija pa izginja iz ponudbe. V Kmetijstvu Polanec ugotavljajo, da ni več povpraševanja za stroje, ki imajo manjšo zmogljivost, kot so na primer plugi krajniki, mali predsetveniki, male krožne brane, klinaste brane, male škropilnice in razni drugi priključki, ki so bili dvovrstni. To je zdaj moč kupiti samo še rabljeno. Storilnost tovrstne mehanizacije je namreč premajhna, pa tudi precej manjših kmetij opušča svojo dejavnost.

V zadnjem času dobave novih kmetijskih strojev niso več tako problematične, kot je bilo to v času covida, a vseeno proizvajalci mehanizacijo izdelujejo za znane kupce, kar pomeni, da je pri nekaterih dobava novih strojev od 90 pa tudi do 300 dni.

Kot pravi Franc Planinšek, v prihodnje pričakuje, da bodo kmetje nabavljali več specialnih strojev za različne panoge. „V poljedelstvu se bo upoštevalo, da se bo vse več površin obdelovalo brez oranja – s podrahljači, predsetveniki, s težjimi krožnimi branami, sejalnicami z diski in za direktno setev, s škropilnicami s fino regulacijo in računalniki, na splošno pa bodo prevladovali stroji z veliko storilnostjo ter dvoriščna mehanizacija. Delovne sile na kmetijah je namreč iz dneva v dan manj,“ zaključi.

Še vedno v vrhu po številu traktorjev na prebivalca

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300