Slovenci delamo manj, kot smo plačani
Gospodarstvo
Tipografija

Pri Eurostatu, ki je zadolžen za statistiko na ravni EU, so se poglobili v količino opravljenega dela, ki ga delavci opravijo poleg zakonsko določenih obveznosti. Pregledali so, kakšen odstotek zaposlenih v tednu opravi 49 ur dela ali več.

Podatki so pokazali, da morajo tudi po koncu delovnega urnika najpogosteje na delovnem mestu ostati Grki. Glede na opravljeno raziskavo jih kar 12,6 odstotka delavcev na teden dela več kot 49 ur. Med najbolj delavnimi so še Francozi, Italijani, Portugalci, Belgijci in Irci. Povprečje držav EU kaže na to, da redno prek predpisanih obremenitev dela sedem odstotkov zaposlenih. Najbolje se godi zaposlenim v baltskih državah Estoniji, Latviji in Litvi ter na Madžarskem, v Bolgariji in Romuniji, kjer, kot kažejo zbrani podatki, nadur sploh ne poznajo. V Bolgariji se tako s prekomerno obremenitvijo srečuje le 0,7 odstotka zaposlenih.

V Sloveniji pod povprečjem

V Sloveniji imamo predpisan 40-urni delovnik, zato podatki morda niso zajeli vseh, ki delodajalcem redno namenjajo tudi čas, v katerem bi morali biti prosti. Nadure naj bi glede na podatke, pri katerih ni upoštevan čas za prihod in odhod z dela ter čas, namenjen malici, opravljalo 5,7 odstotka Slovencev in Slovenk, kar je manj od povprečja EU.

Eurostat ob zbranih podatkih opozarja še, da velik delež tistih, ki pretežen del dneva posvečajo delu za denar, prihaja iz vrst samozaposlenih. Kar 30 odstotkov samozaposlenih presega delovne normative, medtem ko je med zaposlenimi glede na povprečje EU takih le štiri odstotke. Pri Eurostatu so zapisali še, da so dolgi delovniki najpogostejši pri zaposlenih v kmetijstvu, gozdarstvu, pri ribičih in menedžerjih.  

Prepovedane ali omejene nadure

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300