Toast je pekovski izdelek, ki ga po navadi jemo popečenega, nekateri pa ga uživajo kar namesto kruha. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so tokrat pod drobnogled vzeli šest vzorcev »klasičnega« toasta iz bele moke in sedem vzorcev iz polnozrnate moke.
Zmagovalca med belimi in polnozrnatimi toasti sta tokrat najdražja vzorca na testu, kar je pri prehranskih testih prej izjema kot pravilo.
Ponudba je pestra, cene raznolike. Pričakovano prevladujejo toasti iz bele pšenične moke, tako imenovani »klasični« toast, dobra pa je tudi ponudba toastov iz polnozrnate moke, ki vsebujejo več prehranskih vlaknin. Dobra je tudi ponudba t. i. ameriškega toasta, ki je nekoliko večji. Tisti, ki imajo radi okus po maslu, lahko izbirajo med toasti, pri katerih je rastlinska maščoba v celoti ali pa delno zamenjana z maslom. Našli so tudi toaste, ki vsebujejo svinjsko maščobo. In seveda ne manjkajo toasti, pri katerih so vidna cela ali le delno zmleta semena (npr. sončnično in laneno seme). Res pa je, da zaradi vsebnosti semen običajno vsebujejo kakšen gram maščobe več.
Med toastom in kruhom so razlike
Preberite več v Štajerskem Tedniku