Za LAS Haloze do 1,3 milijona evrov
Gospodarstvo
Tipografija

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je oktobra potrdilo Lokalno akcijsko skupino (LAS) Haloze in Strategijo lokalnega razvoja Haloze 2014-2020. LAS Haloze bo upravičena do največ 709.239 evrov iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in do največ 628.863 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Prva javna poziva za operacije, financirane iz obeh skladov, bosta objavljena že januarja in februarja prihodnje leto, druga javna poziva skladov bosta predvidoma objavljena še pred poletjem 2017.

Pozivi za območje LAS Haloze (občine Cirkulane, Gorišnica, Majšperk, Podlehnik, Videm, Zavrč in Žetale) bodo objavljeni na spletni strani www.haloze.org, za vsakega od njih bodo v LAS Haloze organizirali informativne delavnice. Že zdaj pa opozarjajo: »Pri oddaji vloge na javni poziv je treba imeti že vso potrebno dokumentacijo (gradbeno dovoljenje, različna soglasja ipd.), zato pozivamo vse potencialne prijavitelje, ki imajo namen kandidirati na prvi poziv, da si potrebno dokumentacijo že pridobivajo.«

Haložani popravili popis svoje kulturne dediščine

V državnem registru nepremične kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo (MK), je vpisanih 272 enot z območja sedmih haloških občin (Cirkulane, Gorišnica, Majšperk, Makole, Podlehnik, Videm, Zavrč, Žetale) in občine Gorišnica. Od tega ima 75 enot status spomenika lokalnega pomena, samo en pa status spomenika državnega pomena. V registru nesnovne (žive) dediščine so s tega območja vpisane tri enote: obhodi kurentov (status mojstrovine državnega pomena), obhodi pustnih oračev in izdelovanje kurentij.

V LAS Haloze so v registru nepremične dediščine odkrili kar nekaj napak, zato so se odločili, da ga popravijo in dopolnijo, vključitev v popis pa bodo v kratkem omogočili tudi prek spleta.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300