SIJ donirala 45.000 evrov inštitutu Soča
Gospodarstvo
Tipografija

Slovenska industrija jekla (SIJ) je Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu RS – Soča (URI – Soča) namenila novo donacijo – tokrat v višini 45.000 evrov. Največji del sredstev bodo v URI – Soča namenili za nakup naprave Innowalk Pro Small. Namenjena bo za trening hoje, krepitev mišične moči in pridobivanju splošne telesne zmogljivosti tudi za najmlajše na rehabilitaciji na otroškem oddelku, ki sicer hodijo, vendar je zaradi bolezni ali poškodbe njihova hoja otežena in šibka, pa tudi za tiste, ki sami stoje in hoje ne zmorejo.

Nova naprava bo otrokom, visokim med 100 do 140 cm, omogočala trening hoje in krepitev funkcije spodnjih udov z vodenim recipročnim gibanjem nog in istočasno krepitvijo rok. Z njo se bodo z motoriziranim, vodenim in podprtim ponavljanjem korakanja v razbremenjenem pokončnem položaju pripravljali na samostojno gibanje in vzpodbujali aktivne gibe v spodnjih ter zgornjih udih. Izboljševali si bodo gibljivost, zniževali neprimerno povišan mišični tonus, učili recipročnih gibov nog za bodočo hojo in čutili še mnogo drugih koristnih učinkov. Naprava se lahko uporablja tudi brez funkcije rok, kadar je to bolj primerno.

Od doniranega zneska bo del namenjen tudi za nakup izkašljevalnika za otroke. Gre za napravo, ki je koristna zlasti za otroke z najtežjimi okvarami, ki se sami ne gibljejo, pretežno ležijo ali podprto sedijo,  dihajo plitko in se ne morejo izkašljati. Za nekatere je pomembna predvsem z zgodnjem obdobju rehabilitacije, za druge pa tudi kasneje v življenju, če ostane funkcija dihalnih mišic in pljuč šibka. Starši se med rehabilitacijo lahko naučijo uporabe in nato lahko tako napravo dobijo za uporabo doma.

Prva donacija Skupine SIJ je bila v letu 2015 v višini 50.000 evrov in je URI – Soča omogočila nakup robotizirane naprave za zgornje okončine Armeo Spring Pediatric. Slednjo najmlajši pacienti, ki imajozaradi nevroloških obolenj težave z gibanjem rok in dlani, uporabljajo že skoraj leto dni in si tako vzdržujejo in obnavljajo motorične sposobnosti, se učijo novih gibov in izboljšujejo koordinacijo gibov.Učinki so vzpodbudni, motivacija otrok za delo pa je ob uporabi računalniških igric večja kot za običajno funkcionalno terapijo za roke.

 SM

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300