Za zdravljenje v zdraviliščih letno okrog 30 milijonov evrov
Gospodarstvo
Tipografija

Zdraviliško zdravljenje je ena izmed pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) odobri približno 75 odstotkov prejetih predlogov za napotitev na zdraviliško zdravljenje. Razlog za zavrnitev je največkrat, da ne gre za bolezen, za katero bi bilo upravičeno zdraviliško zdravljenje, so pojasnili na ZZZS.

Najprej k razjasnitvi pojma, kaj je zdraviliško zdravljenje v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja. To je le tisto zdravljenje, ki predstavlja zahtevnejšo medicinsko rehabilitacijo in pomeni nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja. Do zdraviliškega zdravljenja je upravičena oseba, ki ima bolezen oz. zdravstveno stanje, ki je opredeljeno v pravilniku, da se po zdravljenju pričakuje povrnitev sposobnosti, tretji pogoj pa je, da pri zavarovani osebi ne obstajajo t. i. kontraindikacije, pri katerih zdraviliško zdravljenje ni strokovno utemeljeno. To pomeni, kadar so v času predvidenega zdraviliškega zdravljenja pri zavarovani osebi prisotne hude duševne motnje, ki posamezniku onemogočajo, da aktivno sodeluje pri zdravljenju, nalezljive bolezni v kužnem stanju, pogoste in močnejše krvavitve, rakaste novotvorbe, ki niso bile operativno odstranjene ali zaustavljene v rasti, nosečnost, nezaceljene rane, kajenje pri boleznih dihal. Ob tem še velja, da če zavarovani osebi z zdraviliškim zdravljenjem ni moč povrniti funkcionalnih sposobnosti (npr. gibanja, dihanja …), se zavarovani osebi zagotovi ustrezno ambulantno ali bolnišnično zdravljenje. »Skladno z razvojem medicine in farmacije se določena zdravstvena stanja bistveno učinkoviteje obravnavajo ambulantno ali bolnišnično, nekatera pa so taka, da z zdraviliškim zdravljenjem ni možno bolniku povrniti funkcionalne sposobnosti. Skladno s tem so bila v letu 2014 posodobljena zdravstvena stanja, pri katerih je skladno z aktualnimi možnostmi medicine in farmacije utemeljeno predvideti, da bo z zdraviliškim zdravljenjem moč povrniti zavarovani osebi funkcionalno sposobnost. Ostala zdravstvena stanja, kjer tovrstne povrnitve funkcionalne sposobnosti ni možno zagotoviti, je treba zaradi načela gospodarne porabe javnih sredstev obravnavati na ambulantni ali bolnišnični način, saj so zavarovanim osebam na voljo marsikatere nove zdravstvene metode in novejša zdravila na številnih področjih medicine,« so pojasnili na zavodu.

Zdraviliško zdravljenje predlaga specialist, če gre za zdraviliško zdravljenje, ki se izvede neposredno po bolnišničnem zdravljenju, oz. osebni zdravnik, če ne gre za nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja. O pravici do zdraviliškega zdravljenja odloči Imenovani zdravnik ZZZS z odločbo. Ta v odločbi opredeli tudi vrsto, obliko oziroma standard in trajanje zdraviliškega zdravljenja. Poleg navedenega imenovani zdravnik odloči tudi o zdravilišču, v katerem se bo zdraviliško zdravljenje izvajalo, pri tem upošteva usposobljenost zdravilišča za določeno obliko zdravljenja ter v okviru tega tudi željo zavarovane osebe.

Najpogostejši razlog za zavrnitev: bolezen, ki ni v pravilniku

Trajanje zdraviliškega zdravljenja

Denarja iz obveznega zavarovanja po letu 2010 manj

Zdravstvena stanja, pri katerih je zdraviliško zdravljenje upravičeno

Denar, ki ga je ZZZS namenila za zdraviliška zdravljenja

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300