Na Vičavi nova kotlovnica na lesno biomaso
Gospodarstvo
Tipografija

Toplotna energija za sistem daljinskega ogrevanja v mestni občini (MO) Ptuj se proizvaja v šestih kotlovnicah: na Volkmerjevi cesti, Rimski ploščadi, v Prešernovi, Kvedrovi in Trstenjakovi ulici. Upravljavec sistema daljinskega ogrevanja je občinsko podjetje Javne službe (JS) Ptuj.

JS Ptuj 53 odstotkov toplotne energije proizvedejo z lastnimi napravami, 47 odstotkov je dobavijo od Top energije, hčerinske družbe Komunalnega podjetja (KP) Ptuj. Ta toploto pridobiva s kogeneracijsko napravo. Gre za napravo, ki sočasno proizvaja toplotno in električno energijo. Po vseh testiranjih in poskusnem obratovanju je bila kogeneracija na Ptuju v uporabo predana v začetku leta 2007. Po desetih letih obratovanja subvencijska shema za sofinanciranje proizvodnje električne energije poteče. »Zakonodaja predpisuje 10-letno obdobje za delovanje kogeneracijskih postrojenj in subvencioniranje proizvodnje električne energije. Po preteku obdobja je treba kandidirati na razpisu za ponovni vstop v podporno shemo. Kogeneracija je že od vsega začetka izključno projekt KP Ptuj – kot tržna dejavnost, s katero so se zniževali stroški daljinskega ogrevanja v MO Ptuj. S tem projektom bi bilo smiselno nadaljevati v naslednji 10-letni cikel, če bodo ekonomski kazalniki ugodni in interes lokalne skupnosti, da se toplota še naprej pridobiva iz najčistejšega energenta in s tem minimalnimi vplivi na okolje. Trenutno poteka priprava in izdelava vseh potrebnih študij za prijavo na razpis,« pravi direktor KP Ptuj Janko Širec.

4,5 mio evrov vreden projekt energetske obnove

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300