Za umetno zasneževanje smučišč porabili okoli 681.000 m³ vode
Gospodarstvo
Tipografija

Za potrebe umetnega zasneževanje smučišč v Sloveniji so v letu 2015 porabili nekaj več kot 681.000 m³ vode, za kar so državi plačali okoli 45.000 evrov vodne dajatve.

Zaradi vse bolj zelenih zim, s katerimi se srečujemo zadnja leta, umetno zasneževanje pomeni edino preživetje za številna smučišča pri nas. Za potrebe zasneževanja se na leto odvzame več 100.000 m³ vode. Trenutno je za rabo vode za zasneževanje smučišč v Sloveniji podeljenih 40 vodnih dovoljenj. Število podanih zahtevkov, o katerih je bilo odločeno z vodnimi dovoljenji, se je sicer skozi leta spreminjalo; največ zahtevkov pa je bilo od leta 2002 podanih leta 2013, in sicer kar 14. Kakšen je postopek pridobitve vodnega dovoljenja in kdaj se to podeli, pojasnjuje Verica Vogrinčič iz Direkcije RS za vode: »Izdaja vodnega dovoljenja se vodi po Zakonu o vodah ter Zakonu o splošnem upravnem postopku. V postopku se preveri skladnost nameravane rabe z določbami Uredbe o načrtih upravljanja voda na vodnih območjih Donave in Jadranskega morja. Morebiten obstoj že podeljenih vodnih pravic se preveri v uradni evidenci o podeljenih vodnih pravicah – Vodni knjigi. Iz državnega hidrološkega monitoringa se pridobijo podatki o hidrološko značilnih pretokih.

Na odločitev o zahtevku izdaje vodnega dovoljenja prosilci v povprečju čakajo dva meseca. »Ocenjujemo, da birokracija pri teh postopkih ni zapletena, kar potrjuje tudi to, da trenutno v reševanju nimamo nobenega zahtevka, o katerem še ne bi bilo odločeno,« je prepričana Vogrinčičeva.

0,0666 € za kubik vode

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300