Podravska podjetja lani nadaljevala pozitivne trende
Gospodarstvo
Tipografija

Gospodarske družbe v Podravju so lani izkazale 216 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je približno toliko kot so ustvarile leta 2014. Podjetja so nadaljevala s pozitivnimi trendi, saj so povečevala prihodke, dodano vrednost in število zaposlenih, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru ocenila vodja izpostave Ajpesa Vesna Zupanič.

V statistiko je zajetih 7893 poslovno aktivnih gospodarskih družb, ki so lani zaposlovale 61.462 ljudi oziroma slabih šest odstotkov več kot leto prej. Te so skupaj ustvarile 8,108 milijarde evrov prihodkov, kar je pet odstotkov več kot v letu 2014, obseg ustvarjenih prihodkov na tujih trgih pa so po besedah Andreje Terbuc Munda povečale za dobro desetino.

Kot so še izpostavili na mariborski izpostavi Ajpesa, so družbe ustvarile za pet odstotkov več neto dodane vrednosti v višini skoraj dveh milijard evrov oziroma 32.469 evrov na zaposlenega, kar je sicer odstotek manj kot v letu prej. Za osem evrov se je lani zvišala povprečna plača zaposlenih pri družbah podravske regije, ki je znašala 1334 evrov.

Natančno 5289 družb je skupaj izkazalo za dobrih 319 milijonov evrov dobička, medtem ko je v rdečih številkah pristalo 2280 družb, ki so skupaj ustvarile dobre 103 milijone evrov čiste izgube, kar je približno toliko kot v letu 2014.

Podravska regija je tako po neto čistem dobičku končala na četrtem mestu med statističnimi regijami, kjer je lani na prvem mestu z naskokom pristala osrednjeslovenska regija. Slovenska podjetja so sicer lani skupno izkazala 1,64 milijarde evrov neto čistega dobička oz. 127 odstotkov več kot leta 2014.

Med družbami je bilo 94 odstotkov mikro, štirje odstotki majhnih odstotek srednjih in slab odstotek velikih, na izboljšanje skupnih rezultatov poslovanja pa so lani odločilno vplivale srednje družbe, ki so svoj skupni neto čisti dobiček glede na podatke iz leta 2014 povečale za 68 odstotkov. Po obsegu so velike družbe dosegle najvišji neto čisti dobiček, ki pa se je glede na leto 2014 zmanjšal za četrtino.

V ospredju so še naprej predvsem gospodarske družbe s področja storitvenega sektorja, zlasti trgovine in strokovno-tehnične dejavnosti, med nestoritvenimi dejavnostmi pa v Podravju prednjačijo različne oblike predelovalne dejavnosti in gradbeništvo.

Na lansko poslovanje so po besedah Zupaničeve precej vplivali tudi stečajni postopki. V letu 2015 se je sicer število začetih stečajev znižalo iz 209 v letu 2014 na 144, medtem ko je bil trend pri samostojnih podjetnikih še vedno naraščajoč. So pa lani v regiji beležili več izbrisov podjetij iz registra, saj do njih pride šele, ko je stečajni postopek pravnomočno končan.

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300