Tovarna olja Gea po treh mesecih pozitivno
Gospodarstvo
Tipografija

Tovarna olja Gea iz Slovenske Bistrice je v prvih treh mesecih letos ustvarila za 5,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani, hkrati pa pomeni 11 odstotkov manj od načrtovanega. Če je družba lani v tem času še izkazovala izgubo, je letos ustvarila skoraj 50.000 evrov čistega dobička.

Kot je razvidno iz vmesnega poročila o poslovanju, objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze, je bistriško podjetje prihodke na domačem trgu v primerjavi s preteklim enakim obdobjem povečalo za sedem odstotkov, še vedno pa za načrti zaostalo za pet odstotkov. Prodaja na tujih trgih zaostaja za lansko za 26 odstotkov, še bolj pa za zastavljenim načrtom.

Predsednik uprave Igor Hustič v poročilu pojasnjuje, da so prvo trimesečje zaznamovale relativno stabilne razmere na nabavnih trgih vseh vrst olj. Porast prodaje beležijo na surovih oljih za potrebe industrije in oljih trgovskih blagovnih znamk, rahel upad pa na oljih lastnih blagovnih znamk, predvsem v izvozu.

"Kot že nekaj let doslej, tudi letos v enakem obdobju opažamo izrazito tendenco nižanja prodajnih cen olj, ki niso v korelaciji s cenami na nabavnih trgih, kar je posledica zrelosti trga maščob, kakor tudi nelojalne konkurence podjetij s trgov vzhodne Evrope," je dejal Hustič in dodal, da so cene energentov v primerjavi z lanskimi istim obdobjem relativno stabilne.

Ustvarjen promet je po njegovih besedah sicer malenkost višji od lanskega, a so količinsko prodali za desetino manj, kar je posledica upada prodaje dopolnilnih programov. Na oljih, ki je njihov nosilni program, so beležili dvoodstotno rast prodaje, količinsko pa je prodaja za sedem odstotkov nižja od načrtovane, kar je posledica nižje realizacije na tujih trgih.

Kot še dodaja Hustič, so pri pripravi poslovnega načrta za leto 2016 upoštevali obstoječe gospodarske razmere, ki so bile napovedane lansko jesen. Vendar je glede na današnje napovedi zelo težko predvideti, kako bodo gospodarske razmere vplivale na upad prihodkov, zato ves čas izvajajo dodatne aktivnosti na vseh poslovnih področjih, vključno z dodatnimi tržnimi aktivnostmi in pospeševanjem prodaje ter iskanjem novih kupcev in trgov.

Tovarna olja Gea je lani zabeležila dobrih 25,5 milijona evrov prihodkov od prodaje oziroma šest odstotkov manj kot leto prej. Podjetje je leto sklenilo s 100.000 evri izgube iz poslovanja, kljub temu pa je pod črto ustvarilo 36.000 evrov čistega dobička, kar je sicer le 15 odstotkov dobička iz leta 2014.

 Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300