Ptujska Mlekarska zadruga poslovanje razširila v Prekmurje
Gospodarstvo
Tipografija

Leto 2016 je bilo za Mlekarsko zadrugo Ptuj, v katero je vključenih 913 aktivnih pridelovalcev mleka, v marsikaterem pogledu prelomno. Po 25 letih vodenja zadruge se je upokojil direktor Drago Zupanič. Na funkciji ga je nasledil Janko Petrovič. Na novo so formirali upravni in nadzorni odbor zadruge, pripojili Pomursko mlekarsko zadrugo in postali solastnik Pomurskih mlekarn.

Nemalo skrbi je mlekarjem v lanskem letu povzročilo padanje odkupnih cen mleka. Rentabilnost prireje je bila z vso resnostjo postavljena pod vprašaj. Najnižja odkupna cena mleka je bila sredi leta, proti koncu leta se je dvignila. »Drama v mlečnem sektorju je bila k sreči kratka, v drugi polovici leta se je stanje izboljšalo. S poslovnim izidom smo zadovoljni. Hvala sodelavcem in članom, da smo leto kljub krizi končali uspešno,« je na nedavnem občnem zboru povedal nekdanji direktor zadruge Drago Zupanič.

Mlekarska zadruga Ptuj je lani od pridelovalcev odkupila 62 milijonov litrov mleka, ustvarila blizu 21 milijonov evrov prihodkov in poslovala z minimalnim dobičkom v višini 25.000 evrov. Prihodkov od prodaje mleka je bilo za 16,5 milijona evrov. Direktor Janko Petrovič pravi, da so načrti za leto 2017 optimistični. Načrtujejo prihodke v višini 22 milijonov evrov. Prizadevali si bodo, da bi bila odkupna cena mleka za 11 odstotkov višja. »Težko je napovedati pričakovano odkupno ceno. Povprečna odkupna cena mleka v Sloveniji je od povprečne odkupne cene v regiji nižja. Poskušali bomo optimizirati stroške prevoza, vzdrževanja hladilne tehnike in energije. Povprečno izplačana cena pridelovalcu za liter mleka je v letu 2015 znašala 29,5 centa, lani 26,7 centa.

Največji pridelovalci in najboljše zbiralnice

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300