Na Hrvaškem od danes za pet odstotkov dražje cestnine
Gospodarstvo
Tipografija

Cestnine, nad katerimi ima pristojnost javno podjetje Hrvatske avtoceste (Hac), so se z današnjim dnem podražile za pet odstotkov. S podražitvijo so poenotili cestnine z drugim javnim podjetjem Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), a bodo njune cestnine še vedno približno 15 odstotkov nižje kot pri koncesionarjih v hrvaški Istri in na severozahodu države.

Podražitev Hacovih cestnin velja za vse kategorije vozil na avtocestah med Zagrebom in Splitom, med Obrežjem in hrvaško-srbsko mejo, za avtocestni povezavi z Osijekom in Siskom ter tudi za avtocesto med Zagrebom in mejo z Madžarsko mimo Varaždina.

Za uporabo avtoceste z osebnim vozilom med Zagrebom in Splitom je treba po novem odšteti 181 kun (24,5 evra), med Zagrebom in Pločami pa 232 kun (31,3 evra).

Uporabnike hrvaških avtocest, s katerimi upravljata Hac in ARZ, čaka tudi poletna sezonsko podražitev za 10 odstotkov med 1. julijem in 30. septembrom. Sezonska podražitev ne bo veljala za avtobuse in tovorna vozila. V Hacu in ARZ upravljajo s približno 1065 kilometri avtocest.

Hrvaška vlada je podražitev napovedala v marcu. S tem so začeli tudi proces prestrukturiranja poslovanja javnih avtocestnih podjetij, s katerim naj bi se izognili privatizaciji avtocest. Združiti nameravajo Hac in ARZ ter javno podjetje za vzdrževanje avtocest in cestnine (Hac-Onc).

Za reformo so se odločil po opustitvi predloga, da bi avtoceste Haca in ARZ oddali v koncesijo ali pa uvedli vinjete, a so morali poiskati rešitev za 5,2 milijarde evrov obveznosti, ki jih ima cestni sektor. Letošnje obveznosti znašajo 1,14 milijarde evrov. Javni avtocestni podjetji kljub pozitivnim poslovnim rezultatom ne bosta zmogli obveznosti v naslednjih petih letih, ko bo treba poplačati večino dolgov.

Reformo, ki jo podpira Svetovna banka, nameravajo skleniti leta 2020, ko naj bi uveljavili bolj sodobni sistem pobiranja cestnin. (sta)

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300