Hrvati iščejo sezonske delavce v turizmu in gostinstvu
Gospodarstvo
Tipografija

Hrvaško združenje delodajalcev je opozorilo, da bo moralo začeti pogovore o kvotah za zaposlovanje tujih delavcev, ker na Hrvaškem primanjkuje sezonskih delavcev, posebej v turizmu in trgovini. Po njihovih ocenah je absurdno, da kljub več kot 240.000 registriranim brezposelnim na Hrvaškem ne morejo zadovoljiti sezonskih potreb.

Delodajalci pričakujejo, da bodo med letošnjo turistično sezono potrebovali več sezonskih delavcev kot lani, ko so jih zaposlili približno 42.000, med katerimi je več kot polovica našla sezonsko delo v turizmu in gostinstvu.

Letos pričakujejo še več turistov in predvidevajo, da bodo samo v turizmu in gostinstvu zaposlili več kot 31.000 sezonskih delavcev, so povedali na torkovem srečanju na ministrstvu za delo in pokojninski sistem. Opozorili so tudi, da je pomanjkanje delavcev v teh sektorjih tudi posledica zaposlitev hrvaških delavcev v drugih državah.

Od februarja so objavili vrsto razpisov, a je bilo za službo zainteresiranih le deset odstotkov brezposelnih, ki so registrirani na zavodu za zaposlovanje. Večina ni zainteresirana niti za to, da bi se seznanila s pogoji za zaposlovanje, so opozorili delodajalci.

"Očitno je, da na Hrvaškem obstaja velikanski strukturni problem. Ministrstvi bosta sprejeli strukturne in operativne ukrepe, ki bodo pomagali ljudem pri zaposlitvi in tudi podjetjem pri iskanju delavcev, kar bo pripeljalo do še bolj uspešne turistične sezone," so sklenili delodajalci po srečanju z ministrico za delo in pokojninski sistem Nado Šikić in ministrom za turizem Antonom Klimanom.

Kot so še sporočili, bodo morali sprožiti pogovore o kvotah za zaposlovanje delavcev iz drugih držav, če operativni ukrepi ne bodo obrodili sadov.

 Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300