Hajdina-Skorba:Vaško središče bo krasil velik kip Janeza Pavla II.
Gospodarstvo
Tipografija

Maja 2011 je iniciativni odbor za postavitev vaškega središča v Skorbi, na čelu s Francem Mlakarjem, začel aktivnosti v smeri realizacije tega načrta. Projekt se je v šestih letih razvijal in z vztrajnostjo, delom, trudom ter podporo številnih akterjev pripeljal do točke, ko bo končno predan namenu. Te dni kipar Franc Černelč dokončuje eno svojih najpomembnejših umetnin, ki jo je izklesal iz šestih ton belega kamna in bo z globoko ter pomembno simboliko postavljena ravno na tem mestu.

Podoba modernega vaškega središča v Skorbi, ki se je v glavah pobudnikov projekta pojavila pred približno šestimi leti, nikogar ne pušča ravnodušnega. Gre za sodobno arhitekturo, ki je kljub dejstvu, da jo je projektiral Plečnikov nagrajenec, na začetku precej delila mnenja. A bolj ko se končni izdelek približuje koncu in dobiva jasnejšo podobo, je nekaj jasno: gre za skrbno dodelan splošno-prireditveni objekt s trdno zasidrano komponento duhovnosti. Zasnoval ga je arhitekt Dejan Lah, ki je prostor razdelil na več segmentov. Največji del zavzema tribuna, na kateri je 132 sedežev, vendar je okolica načrtovana tako, da bo večje prireditve v vaškem središču lahko spremljalo nekajkrat več gledalcev, kot je trenutno sedežev.

Ne glede na nekatere pomisleke, ki so se pojavljali predvsem v smislu primernosti postavitve objekta v to okolje, je ena stvar zagotova, osrednji in najpomembnejši del vaškega središča bo kapela, v kateri bo velik, skoraj 2,5 metrski kip, izdelan iz kar šestih ton belega apnenega kamna. Pripeljali so ga iz Istre, zelo podoben je pohorskemu marmorju. Iz tega je vsestranski umetnik Franc Černelč ustvaril pravo umetnino, ki že dobiva končno podobo. Gre za kip papeža Janeza Pavla II., ki bo imel v Skorbi prav posebno mesto. Kot pojasnjuje idejni vodja celotnega projekta Franc Mlakar, so se za to podobo odločili iz skrbno izbranega razloga. „Letos obeležujemo 25 let samostojne Slovenije. Ravno papež Janez Pavel II. je prvi priznal našo samostojnost. To je gotovo zgodovinski mejnik. Slovenijo je dvakrat tudi obiskal, a dejansko tukaj nima primernega obeležja. Ta projekt je zasnovala in izvedla skupina entuziastov. A dejstvo je, da bi morali kaj podobnega v zahvalo papežu narediti tudi na državnem nivoju.

Kipar: želja je kip dokončati do papeževega rojstnega dneva

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300