Miša Pušenjak svetuje: naravni pripravki namesto kemije tudi na vrtu
Gospodarstvo
Tipografija

Kaj so pripravki in kako ji naredimo

Pripravke delamo tako, da iz različnih rastlinskih delov izlužimo učinkovino, ki nam pomaga v boju s škodljivci ali glivicami na vrtu. To storimo na različne načine in z različnimi topili. Rastline seveda druge rastline ne morejo direktno pojesti kakor mi, zato moramo učinkovino raztopiti v vodi. Alkohol, olje in kis, ki jih sicer kot topilo uporabljamo v človeški medicini, pri rastlinah prav tako ne pridejo v poštev.

Učinkovine iz rastlin preidejo v vodo na različne načine. Najpogosteje je dovolj, da rastlinske dele samo za določen čas namakamo v vodi. Naš pripravek močan in učinkovit odvisno od tega, kako dolgo jih namakamo. Če namakamo dalj časa, je pripravek lahko tako močan, da ga običajno moramo razredčiti, da ne požgemo svojih rastlin.

Od tega, kako dolgo rastlinske dele namakamo, je odvisno, kako pripravek imenujemo.

Zeliščni izvleček

Je najenostavnejši način in ga naredimo tako, da sveže ali posušene rastlinske dele nekaj časa namakamo v hladni vodi. Pogosto je to samo čez noč.

Zeliščna brozga

Če vam omenim, da je koprivni insekticid pravzaprav zeliščna brozga, boste mnogi že vedeli, o čem govorim. Sveže dele kopriv namakamo v vodi 24 ur, nato pa po nekaterih receptih vse skupaj za pol ure prevremo na zelo rahlem ognju. Ohladimo in precedimo. Taka brozga je lahko zelo koncentrirana in jo moramo za uporabo na rastlinah pogosto še razredčiti.

Zeliščni čaj

Pripravimo ga enako kakor čaj za ljudi. Najpogosteje zelišča prelijemo s kropom in pustimo vse skupaj nekaj časa stati. Nato ohladimo in precedimo. Tega najlažje in najhitreje pripravimo; če opazimo težave danes, lahko rastlinam pomagamo že jutri. Čajev ni treba redčiti, uporabimo pa le nekoliko več rastlinskih delov kakor bi jih, če bi kuhali čaj zase.

Zeliščna prevrelka

Pod tem imenom si večina predstavlja, da rastline zavremo v vodi. Pa ni tako. Prevrelka pomeni, da rastlinske dele namočimo v vodi v določenem razmerju in pustimo na toplem stati tako dolgo, da se tekočina preneha peniti. Tekočino moramo pogosto premešati, da vanjo dodamo potreben kisik. Ob razpadanju rastlinskih delov se tekočina prične peniti, zavre, zato jo imenujemo prevrelka. Po določenem času se tekočina preneha peniti, takrat jo precedimo in uporabimo. Skoraj vedno jo uporabimo razredčeno. Pogosto jo lahko hranimo nekaj časa v zaprtih steklenicah na temnem in hladnem.

Kaj je pomembno, da so pripravki učinkoviti

Njivska preslica

Insekticid iz navadnega plevela – vratiča

Rabarbara ni samo zelenjadnica ali zelišče

V naravi najdemo veliko bezga

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300