Na Hrvaškem višje sezonske cene cestnin in trajektov
Gospodarstvo
Tipografija

Koncesionarska družba Bina Istra je tudi letos s 1. junijem podražila cestnine na avtocestah v hrvaški Istri. Do konca septembra bo treba odšteti deset odstotkov več, kot je bilo v večjem delu leta, so sporočili. Tudi hrvaška ladijska družba Jadroplov bo z današnjim dnem uveljavila za povprečno 20 odstotkov višje sezonske cene za svoje storitve.

Na avtocestah v hrvaški Istri, ki so bolj znane kot istrski ipsilon, je treba od srede odšteti 47 kun (6,20 evrov) za osebna vozila na poti od Umaga do Pulja ali 26 kun od 59 kun (7,80 evrov) od predora Učka do Pulja, kar sta dva najdaljša odcepa. Cen ne bodo zvišali uporabnikom elektronskega plačevanja cestnin (ENC).

Na 141 kilometrih avtocest v hrvaški Istri je največji koncesionar francosko podjetje Bouygues, ki je podražitev upravičilo z večjimi potrebami za vzdrževanje avtoceste in krepitvi varnostnih ukrepov med poletjem.

Kot so pojasnili, imajo čez poletje povprečno 60.000 vozil dnevno, medtem ko v ostalih mesecih beležijo povprečno 25.000 vozil dnevno.

Direktor Bina Istre Christian Santaleza je dejal, da večji promet zahteva tudi več delavcev za nadzor in varnost prometa ter na cestninskih postajah. Do konca leta načrtujejo tudi nadaljevanje izgradnje štiripasovnice od Pazina proti predoru Učka.

Santaleza je poudaril, da je bilo na istrskem ipsilonu v preteklih petih letih več kot 45 milijonov vozil ter da so na svojih štiripasovnicah imeli le eno prometno nesrečo z najhujšimi posledicami.

Od danes bo tudi največji hrvaški ladijski prevoznik Jadrolinija sezonsko zvišal cene svojih storitev, a bo tudi okrepil trajektne in katamaranske linije proti številnih hrvaškim otokom.

Tako bo za prevoz osebnega avtomobila s štiričlansko družino z dvema otrokoma do 12 let odslej za trajekt iz Brestove pri Labinu do Porozine na otoku Cresu treba plačati 159 kun (21 evrov), razkriva spletni cenik Jadrolinije.

Za trajekt iz Valbiske na otoku Krka do Meraga na otoku Cres bo štiričlanska družina v osebnem avtomobilu odštela 169 kun (22,35 evrov), iz Valibiske do Loparja na otoku Rabu pa 337 kun (44,55 evrov).

Iz Zadra do otoka Silbe stane trajekt 273 kun (36 evrov). Najdražji trajekti plujejo iz Splita proti otokom Vis, Koručula in Lastov. Do glavnega mesta otoka Vis stane trajektni prevoz za štiričlansko družino v osebnem avtomobilu 532 kun (70,30 evrov), do Vele Luke na Korčuli in Lastova pa 734 kun (97 evrov).

V Jadroliniji izpostavljajo, da je sezonsko zvišanje cen nespremenjeno od leta 2010. Letos bodo višje cene veljale do 2. oktobra.

Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300