Lenart : Prenavljajo hišo spominjanja v Zavrhu
Gospodarstvo
Tipografija

Občina Lenart se je v Zavrhu, kjer zaključujejo obnovo lokalne ceste s stezo za pešce in kolesarje, že lotila obnove Štupičeve vile, v kratkem pa tudi obnove strehe cimprače, ki je vpisana v register kulturne dediščine. Zavrh bo s tem postal še privlačnejši tudi v turističnem pogledu.

„Osnova za razstavni projekt v obnovljeni Štupičevi vili v Zavrhu je zgodovinska predstavitev Zavrha, generala Rudolfa Maistra, kot enega od obiskovalcev Zavrha, rdeča nit pa prelomni zgodovinski dogodki, povezani s pomembnimi ljudmi v Slovenskih goricah od leta 1848 do osamosvojitve. V ta namen bomo uporabili tudi dvorano kulturnega doma ob Štupičevi vili. V obliki piramide bodo predstavljeni različni dogodki, na zidu bo postavljen zgodovinski časovni trak, da bodo ljudje že ob vstopu že vedeli, kam so prišli, kaj je to Zavrh, zakaj je to v Zavrhu, in kaj se je v Slovenskih goricah dogajalo. Projekt pa zahteva, da je poudarek na generalu Maistru. Na voljo je tudi že dveurni film, posnet po ideji Janka Krambergerja iz Zavrha pod naslovom Zavrh v štirih letnih časih. Za glasbeni del bo poskrbel Mitja Gobec. Nabor materiala, ki ga bomo uporabili, je zelo velik,“ je povedal vodja strokovne skupine za postavitev razstave o Rudolfu Maistru Aleš Arih, ki je tudi vodil tudi prvi projekt ureditve Maistrove spominske sobe v Štupičevi vili že leta 1983.

Pri postavitvi zelo lepe razstave, ki so jo uredili skupaj s prostovoljci, Maistrovimi borci in Završkimi fanti, so pomagali tudi Kulturna skupnost Slovenije in Kulturna skupnost občine Lenart ter občina Lenart in nekateri drugi. Po besedah Marjana Toša, muzejskega svetovalca, so Maistrove spominske slovesnosti, pod katere se od leta 1985 podpisujeta TD Rudolf Maister – Vojanov in Občina Lenart, veliko pripomogle k popolni osvetlitvi Rudolfa Maistra kot velike slovenske zgodovinske osebnosti, ne samo kot vojaka, temveč tudi pesnika, bibliofila, slikarja, ljubitelja likovne in glasbene umetnosti ali kot kulturnega animatorja.

Občina kupila Štupičevo vilo od slabe banke

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce
Sobota, 16 Julij 2016 13:35
Mariborska livarna Maribor (MLM) je nedavno pridobila pomemben posel, ki bo podjetju s 550 zaposleni...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 21.09.2018 21:28

    Prometne nesreče:- Na južni ljubljanski obvoznici med priključkom Ljubljana jug in razcepom Malence proti Dolenjski sta zaprta prehitevalni in vozni pas. Promet poteka[…]

radioptuj300