Za kmeta je zemlja življenjskega pomena, za podjetje pa samo biznis
Gospodarstvo
Tipografija

Člani sveta ptujske območne enote Kmetijsko-gozdarskega zavoda Slovenije (OE Ptuj KGZS) so se v petek sestali na izredni seji in razpravljali o prenosu državnih kmetijskih zemljišč s Perutnine Ptuj na njeno dosedanje hčerinsko podjetje PP Agro Maribor.

Perutnina Ptuj ima od Sklada kmetijskih zemljišč v najemu 2.700, družba PP Agro pa 1.300 hektarjev obdelovalnih površin. V glavnem so to njive na najrodovitnejših območjih. V skladu z odločitvijo lastnikov, sprejeto na seji skupščine konec oktobra, je Perutnina vse svoje premoženje, pravice, obveznosti, posle in poslovna razmerja, ki so povezani s kmetijsko dejavnostjo, prenesla na PP Agro. S prenosom premoženja in pravic je PP Agro nasledila tudi najemne pogodbe za državna zemljišča, ki jih je imela Perutnina sklenjene s Skladom kmetijskih zemljišč. Prenos najemnih pravic z ene na drugo pravno osebo je popolnoma legitimen in pravno vzdržen, v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah gre za univerzalno pravno nasledstvo.

Slovensko zemljo naj obdeluje slovenski kmet

Kmetje, združeni v okviru KGZS, so nad tem razočarani. Menijo, da bi bilo prav, da bi se najemna pogodba zaradi prenosa na drugega imetnika morala razdreti, zemljo pa da bi najeli in obdelovali slovenski kmetje v okviru družinskih kmetij. Kot so opozorili na seji območne enote sveta KGZS, prenos najemnih pogodb med kmetovalci kot fizičnimi osebami ni tako enostaven. Pojasniti je treba, da je kmetijska dejavnost v Sloveniji lahko organizirana v več pravno-formalnih oblikah. Kmet je lahko fizična oseba, samostojni podjetnik (s. p.), s kmetijsko dejavnostjo se lahko ukvarjajo podjetja (d. o. o.), zadruge (z. o. o.), delniške družbe (d. d.) in morebiti še katera druga organizacija v obliki pravne osebe.

»Kmetje na zemljo čakamo kot pes na kost«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce
Sobota, 16 Julij 2016 13:35
Mariborska livarna Maribor (MLM) je nedavno pridobila pomemben posel, ki bo podjetju s 550 zaposleni...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300