LAS Ormož: Letos ostali brez 198.000 evrov
Gospodarstvo
Tipografija

Ormoška lokalna akcijska skupina (LAS) je za izbrane operacije letos načrtovala okoli 198.000 evrov državnega in evropskega denarja, a zaradi dolgotrajnih postopkov potrjevanja projektov s strani pristojnih državnih služb, črpanje sredstev letos še ne bo mogoče. S podobno težavo se soočajo tudi preostale slovenske lokalne akcijske skupine, zato je 27 predsednikov LAS-ov na pristojni ministrstvi naslovilo dopis.

LAS Ormož je preklicala drugi javni poziv, s katerim naj bi razdelili okoli 153.000 sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Kot je pojasnil direktor ormoške Javne razvojne agencije Zlatko Zadravec, je odprto vprašanje pravic do finančnega okvira iz letošnjega leta. Ormoška LAS je namreč porabo sredstev v strategijah lokalnega razvoja predvidela že v letu 2017, do česar pa zaradi dolgotrajnega potrjevanja operacij od Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljevanju Agencija) ter gospodarskega ministrstva ne bo prišlo. »Do preklica 2. javnega poziva LAS UE Ormož iz EKSRP je prišlo zaradi dopisa, ki so ga vsi LAS-i prejeli od kmetijskega ministrstva. V tem dopisu nas namreč opozarjajo, da je treba dinamiko črpanja sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropskega sklada za regionalni razvoj v letih 2018 in 2019 usklajevati z možnostmi proračuna za leti 2018 in 2019, ki ga je sprejela vlada in ga poslala v državni zbor v potrditev. Vsi slovenski LAS-i bomo morali trimesečno najaviti potrebo po črpanju sredstev. To ne bi bilo nič pretresljivega, če ne bi ostalo odprto vprašanje sredstev za leto 2017. Večina LAS-ov (vključno z LAS UE Ormož) je namreč načrtovala črpanje sredstev v strategijah lokalnega razvoja že v letu 2017. Na žalost pa do tega ne bo prišlo zaradi poznega potrjevanja operacij s strani Agencije in kmetijskega ministrstva. Na eksplicitno vprašanje, ali bomo prenašali sredstva, ki smo jih načrtovali za leto 2017, v prihodnje leto, smo dobili odgovor samo od ministrstva za kmetijstvo, kjer so izjavili, da se bodo trudili v tem smislu. Od gospodarskega ministrstva pa ni bilo nobenega odgovora.

Skoraj pol leta čakanja na potrditev operacij

Več kot 70 odstotkov vlog nepopolnih

Ne dovolj kakovostno opravljeno delo LAS-ov?

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300