Delodajalcev v petek ne bo na predstavitev davčnih sprememb
Gospodarstvo
Tipografija

Delodajalska združenja se ne bodo udeležila petkove seje Ekonomsko-socialnega sveta, na kateri naj bi finančni minister Dušan Mramor predstavil končni predlog davčnih sprememb, ki naj bi z zmanjšanjem stroškov dela naredila gospodarstvo bolj konkurenčno. Mramor pri pripravi davčnih sprememb nima podpore gospodarstva, pravijo.

"Mramor zavaja z izjavami, da je mini davčna reforma oz. prestrukturiranje davčnih bremen usklajeno z delodajalskimi organizacijami," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh. Kot je dodal, so na vseh pogovorih z Mramorjem na to temo opozarjali, da mini davčna reforma ne prinaša malemu gospodarstvu ničesar, pač pa ga le dodatno obremenjuje.

Podobno sta povedala predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Drago Delalut in izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Goran Novković. "Mramor nima podpore gospodarstva," je zatrdil Novković ter vlado pozval, naj namesto prelaganja iz enega v drug žep razbremeni tako plače kot podjetja, obenem pa ohrani spodbude, da bodo podjetja reinvestirala dobičke. "Le tako bomo imeli več delovnih mest, kar bo zagotovilo vzdržne javne finance," je dejal.

Mramor je februarja napovedal razbremenitev stroškov dela za 60 do 90 milijonov evrov, in to predvsem visoko strokovno izobraženih zaposlenih, ki največ prispevajo k dodani vrednosti podjetja. Kako bi to dosegli, mora po njegovih besedah povedati gospodarstvo samo, zato je do začetka maja opravil več krogov usklajevanj s predstavniki delodajalcev in sindikatov.

Na osnovi teh pogovorov na finančnem ministrstvu pripravljajo predlog davčnih sprememb, o katerem se za zdaj ve, da bo šel v smeri sprememb dohodninske lestvice ter obravnave nagrad, za izpad teh prihodkov pa bi zvišali davek od dohodkov pravnih oseb. Končni predlog naj bi Mramor socialnim partnerjem predstavil v petek, a Meh je danes dejal: "Pogovarjali smo se, vendar nismo bili usklajeni."

Namesto razbremenitve stroškov dela visoko izobraženih, ki jo napoveduje Mramor, si v malem gospodarstvu želijo možnost razbremenitve tudi tistih z nižjo in srednjo izobrazbo. "Le tako bodo imeli tudi oni višje plače in bomo lahko zagnali potrošnjo, kar bo povečali prilive od davka na dodano vrednost," je dejal Delalut.

Vsi trije sogovorniki si želijo, da bi na finančnem ministrstvu pripravili celovito prenovo davčnega sistema v Sloveniji, predvsem pa bi morali zmanjšati stroške delovanja javne uprave. Slovenska javna poraba je previsoka, med 28 članicami EU smo na 11. mestu, po hitrosti rasti celo na osmem, je dejal Novković in opomnil: "Ni pošteno, da Mramor načrtuje zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb, po drugi strani pa noče zmanjšati javne porabe."

Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300