Sveti Tomaž: Na smučišču Globoki klanec bo umetni sneg
Gospodarstvo
Tipografija

Preteklo leto se bo z zlatimi črkami zapisalo v zgodovino Smučarskega kluba Sveti Tomaž, saj je prizadevnim članom na smučišču Globoki klanec v Hranjigovcih v občini Sveti Tomaž uspelo dokončno zgradili celoten sistem umetnega zasneževanja. Čakajo le še na dovolj nizke temperature.

»Da bi bile le temperature. Če bi bilo ponoči tam okoli –6 ºC, bi sedaj že umetno zasneževali smučišče Globoki klanec,« nas nagovori predsednik Smučarskega kluba Sveti Tomaž Ivan Grašič, ki je gonilna sila kluba in je vsa ta leta bdel nad obsežno investicijo, upajoč, da bodo štirje snežni topovi začeli delati čim prej. Kot nam pove, je vse pripravljeno za umetno zasneževanje okoli 550 metrov dolgega smučišča, opremljenega z vlečnico s 40 dvojnimi sidri. Čakajo le še na mraz.

Razgibano smučišče, ki velja za edino v širši regiji in je bilo urejeno pred približno dvajsetimi leti, je novo podobo počasi začelo dobivati od leta 2003. Zaradi milih zim in premalo snega je smučišče le redko lahko obratovalo, zato so se zagnani člani lotili izgradnje infrastrukture za umetno zasneževanje smučišča. Tako jim je z lastnimi sredstvi uspelo zgraditi prvi sklop sistema umetnega zasneževanja, v okviru katerega so položili cevovod in vgradili betonske jaške vključno z odcepi za snežne topove do polovice smučišča. Na novo ustanovljeni klub je sistem začel intenzivno dograjevati v zadnjih treh letih. S finančno podporo občine Sv. Tomaž jim je do božiča uspelo dokončati sistem umetnega zasneževanja. Še posebej naporno je bilo preteklo leto, ko so dokončno uredili elektrifikacijo smučišča, pridobili vso potrebno dokumentacijo (vodno dovoljenje, vodno soglasje, projektno dokumentacijo itd.), vgradili tri vodna zajetja (dve manjši in večji vodni zadrževalnik, kapacitete 1.200 kubičnih metrov) in nabavili večji teptalec snega ter zgradili objekt in ga opremili s črpalkami in drugo potrebno opremo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce
Sobota, 16 Julij 2016 13:35
Mariborska livarna Maribor (MLM) je nedavno pridobila pomemben posel, ki bo podjetju s 550 zaposleni...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 19.10.2018 04:32

    Ponekod na dolenjskem megla v pasovih zmanjšuje vidljivost. Vozite previdno!Delovne zapore:- Štajerska avtocesta bo med Blagovico in Vranskim proti Mariboru zaprta[…]

radioptuj300