Ormoški Safilo lani z manjšo prodajo
Gospodarstvo
Tipografija

Največje ormoško podjetje Safilo, do lani bolj znano pod imenom Carrera Optyl, ki z nekaj manj kot 900 zaposlenimi že dve desetletji deluje znotraj istoimenske italijanske skupine, je leto 2015 zaključilo s 40 milijoni evrov prihodkov, kar je dobrih osem milijonov manj kot leto prej. Družba je leto sklenila z 1,9 milijona evrov čistega dobička.

Slovenska podružnica podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo očal in jo vodi Silvo Kekec, je tako pri ustvarjenih prihodkih v minulem letu zaostala bolj kot pri končnem izkupičku, saj je leta 2014 beležila za nekaj več kot dva milijona evrov dobička.

Družba je lani dosegla 87 odstotkov načrtovane prodaje, predvsem zaradi nerealizirane proizvodnje in prodaje očal in delov očal iz termoplastov ter gotovih očal optyl, prav tako so zaradi gospodarskih razmer in manjšega povpraševanja zabeležili skoraj šestodstotni padec prodaje na slovenskem trgu.

Potem ko so njihovi prihodki od leta 2010 do 2013 rasli bistveno počasneje od količinske rasti prodaje, leta 2014 pa so beležili ponovni dvig količin in prihodkov, je lani zaradi padca naročil podjetje znova zabeležilo padec tako količin kot vrednosti prodaje.

Kot v letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, pojasnjuje uprava družbe, so lani v primerjavi z letom 2014 proizvedli skoraj četrtino manj očal, nižji obseg proizvodnje pa je razviden tudi v primerjavi z nekaj ostalimi predhodnimi leti, še posebej v primerjavi z rekordno proizvodnjo v letu 2010.

Kljub temu je bilo leto 2015 zelo pestro, saj so razvili za skoraj četrtino več novih modelov optyl, med katerimi so prevladovali zahtevnejši z vidika kompleksnosti izvedbe orodij ter raznolikosti na področju barvnih učinkov. Ob tem so se osredotočili tudi na racionalizacijo razvojnih stroškov in optimizacijo tehnološkega procesa, kar je po mnenju uprave edini način za ohranitev delovnih mest in dolgoročni obstoj podjetja.

Lani so začeli znova povečevati tudi delež novih modelov iz termoplastičnih materialov, med katerimi je bil tudi zelo obsežen projekt sončnih očal Swatch, ki jih bodo proizvajali v Ormožu. V lanskem letu so že opravili celoten razvoj in delno proizvedli manjšo količino očal, redna proizvodnja pa je stekla letos.

Safilo je leto 2015 začel z 965 zaposlenimi, zaključil pa z 877 ljudmi. Letos ne načrtujejo dodatnega zaposlovanja, je pa njihovo delo še naprej usmerjeno v optimizacijo vseh procesov. Še bolj intenzivno se bodo usmerili v izdelavo brizgalnih orodij za potrebe termoplastičnih modelov, pripravljajo pa se tudi na nov projekt Havaianas, ki bo, podobno kot Swatch, temeljil na vitki linijski proizvodnji.

Skupina Safilo s sedežem v italijanski Padovi sodi med vodilne proizvajalce sončnih in korekcijskih očal visoke mode, ki svoje izdelke prodaja v več kot 130 držav po vsem svetu.

Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300