Ptuj : Stara steklarska, še ena žalostna podoba starega mestnega jedra
Gospodarstvo
Tipografija

Občina denarja za urejanje nima

Mesto Ptuj ima številne rakaste rane. Ena izmed njih je tudi neurejena stara steklarska delavnica v srčiki starega mestnega jedra. Ulici, iz katere se vstopa v staro steklarsko, je mestna oblast pred leti dala ime Ulica Tomaža Šalamuna. Poimenovali so jo po znamenitem in žlahtnem slovenskem pesniku. A zanjo žal nihče prav ne skrbi.

Da so ulico poimenovali po pesniku, je izjemno lepa gesta. Še posebej zato, ker stara ozka mestna uličica vodi do kultnega ptujskega lokala Muzikafe, kjer ima kultura posebno mesto in kjer se že leta trudijo z organizacijo številnih dogodkov, ki pomenijo za mesto veliko dodano vrednost. Največji med njimi so poletni Dnevi poezije in vina. A medtem ko je na eni strani Ulice Tomža Šalamuna lepo urejena stara mestna hiša, ki je v zasebni lasti in v katero radi zahajajo tako domačini kot gostje iz vseh koncev sveta, pa na drugi strani ulice žalostno podobo kaže stara steklarska delavnica, ki je v lasti mestne občine (MO) Ptuj. K sreči so na Ptuju še intuziasti, ki temu prostoru z gledališkimi vsebinami, občasno tudi s kakšnim koncertom dajejo življenje. Pa tudi ulica, poimenovana po žlahtnem slovenskem pesniku, bolj kot ne zaradi neurejenih fasad in zanemarjenih tlakov kaže klavrno podobo. V času, ko je ptujsko mestno občino vodil nekdanji župan Štefan Čelan, so bili načrti o obnovi stare steklarske še prisotni, a pod vladavino sedanjega župana Mirana Senčarja so povsem zamrli.

Nekdanji prvi mož ptujske občine Čelan je o tedanjih idejah povedal: »V okviru prizadevanj za oživljanje starega mestnega jedra, ki ga je ob domačinih treba napolniti še s turisti, smo med drugim načrtovali tudi prenovo kompleksa stare steklarske delavnice. Medtem ko smo v dominikanskem samostanu načrtovali kongresno in kulturno dejavnost za odraslo populacijo (povprečno 300 udeležencev na dan na kongresih in poslovnih konferencah), smo v stari steklarski delavnici želeli vzpostaviti mednarodni mladinski kampus s povprečno udeležbo 300 mladih iz domovine in tujine na dan.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce
Sobota, 16 Julij 2016 13:35
Mariborska livarna Maribor (MLM) je nedavno pridobila pomemben posel, ki bo podjetju s 550 zaposleni...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 13.12.2018 09:34

    Zastoj je na štajerski avtocesti med priključkoma Celje - vzhod in Dramlje proti Mariboru, 2 km.Zaradi okvare tovornega vozila je[…]

radioptuj300