Sela: Kmetija Svenšek na trg z domačim bučnim oljem
Gospodarstvo
Tipografija

Družina Svenšek s Sel se je po nekaj letih uspešne pridelave oljnih buč odločila, da osnovno kmetijsko dejavnost razširi z registracijo dopolnilne dejavnosti na kmetiji za pridelavo in prodajo domačega bučnega olja. V dobrem letu so uredili prostor za oljarno in jo opremili z najsodobnejšimi stroji, konec februarja pa so oljarno s krajšo slovesnostjo uradno predali v uporabo.

Kmetija Svenšek je srednje velika, usmerjena v poljedelstvo, prašičerejo in vinogradništvo. Obdelujejo okrog 18 hektarjev njivskih površin, v zadnjih letih pa so se v večji meri usmerili v pridelovanje oljnih buč. Kljub velikim težavam, ki jim jih iz leta v leto povzročata suša in visoke poletne temperature, so s pridelkom zadovoljni, je povedal Boris Svenšek, ki je od lani mladi prevzemnik kmetije, ter dodal, da bi marsikatero težavo lahko odpravili, če bi imeli na območju Dravskega polja namakalni sistem, a to so zaenkrat samo želje.

Svenškovi so prepričani, da so si v vseh teh letih nabrali dovolj znanja in izkušenj za pridelavo kakovostnega bučnega semena, iz katerega nastane odlično domače bučno olje. Boris Svenšek se je skupaj z družino – ženo Lidijo, sinom Tomijem in hčerko Tejo – ter mamo Jožico in očetom Tomijem odločil, da na kmetiji naredi korak naprej in ljudem ponudi to, kar sami pridelajo in je na trgu tudi zelo iskano. Na poti do odprtja oljarne so morali urediti marsikaj, pripraviti vso dokumentacijo, s katero zdaj ustrezajo vsem standardom in zahtevam stroke, je povedal Svenšek. Ob tem je izrazil tudi zahvalo KGZ Ptuj,še posebej pa Slavici Strelec, ki jim je bila ves čas v veliko pomoč.

Z bučnim oljem na razstavo Dobrote slovenskih kmetij

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce
Sobota, 16 Julij 2016 13:35
Mariborska livarna Maribor (MLM) je nedavno pridobila pomemben posel, ki bo podjetju s 550 zaposleni...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 13.12.2018 09:34

    Zastoj je na štajerski avtocesti med priključkoma Celje - vzhod in Dramlje proti Mariboru, 2 km.Zaradi okvare tovornega vozila je[…]

radioptuj300