Šole ne bodo več brezplačno fotokopirale
Kultura
Tipografija

Skupščina Slovenske avtorske in založniške organizacija za pravice reproduciranja Sazor je na današnji seji sprejela usklajen sporazum o reproduciranju avtorskih del. Tega bo v prihodnjih dneh podpisala z Zvezo srednjih šol in dijaških domov Slovenije ter z vsemi osnovnimi šolami. Šolsko ministrstvo bo za te namene šolam zagotovilo okoli pol milijona evrov.

Po osmih letih prizadevanj kolektivne organizacije Sazor, da bi to področje ustrezno uredili, je lani ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vendarle priznalo, da je avtorjem treba zagotoviti pravice tudi na tem področju, in odločilo, da bo srednjim in osnovnim šolam vsako leto namensko zagotavljalo sredstva za plačilo nadomestila avtorjem.

Višina teh bo vsako leto odvisna od števila otrok, vpisanih v osnovne in srednje šole. Vzporedno bodo v triletnem prehodnem obdobju tekle meritve in analize o tem, kaj in koliko se dejansko fotokopira na naših šolah.

Vse strani so se po enoletnih napornih pogajanjih uskladile, da bo ministrstvo na učenca avtorjem v triletnem prehodnem obdobju zagotovilo 1,7 evra neto na leto, kar bo na letni ravni zneslo približno 500.000 evrov. Pol tega zneska bo Sazor razdelil med založbe, teh je več kot 40, pol pa med avtorje, ki jih je več kot 600. Kot so navedli, se bodo sredstva delila po ključih, zapisanih v statutu organizacije.

Sporazum s Sazorjem bo na eni strani podpisalo združenje srednjih šol, medtem, ko je pri osnovnih šolah tako, da bodo morale pogodbo s Sazorjem podpisovati posamezno. Sazor jim bo pogodbe poslal v kratkem. Pri tem apelira na ravnatelje, naj pogodbe čim prej podpisane vrnejo na Sazor in s tem omogočijo avtorjem njihove zakonite pravice. Sporazum o reproduciranju avtorskih del bo namreč stopil v veljavo, ko ga bo podpisala več kot polovica osnovnih šol.

Prizadevanja Sazorja za ureditev področja avtorskih pravic iz naslova fotokopiranja s tem ne bodo končana. Organizacija namreč nadaljuje pogajanja s skupnostjo vrtcev in občin, univerzami in drugimi uporabniki, so še dodali.

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300