Prlekija je del svetovnega čipkarskega kongresa Lepota in skrivnost čipke
Kultura
Tipografija

Slovenija bo med 24. in 26. junijem 2016 gostila 17. svetovni čipkarski kongres Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko (OIDFA). Osrednje kongresno dogajanje bo potekalo v Ljubljani, spremljajoče dejavnosti pa med drugim tudi v Ljutomeru.

Slovenske čipkarice in čipkarske ustvarjalke so včlanjene v Mednarodno organizacijo za klekljano in šivano čipko (OIDFA), ki združuje čipkarske strokovnjake, čipkarice in ljubitelje čipk iz 37 držav sveta: Argentine, Avstralije, Avstrije, Belgije, Bosne, Brazilije, Bolgarije, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Irske, Italije, Izraela, Japonske, Južnoafriške republike, Kanade, Luksemburga, Madžarske, Malte, Nemčije, Nizozemske, Nove Zelandije, Norveške, Poljske, Slovaške, Slovenije, Rusije, Španije, Šrilanke, Švedske, Švice, Tajske, Velike Britanije in ZDA. Na kongresu v Ljubljani pričakujejo okoli 800 registriranih udeležencev in več tisoč obiskovalcev, v počastitev kongresa OIDFA pa se je vključila tudi Pošta Slovenije in bo izdala priložnostno poštno znamko ter ovitek in žig prvega dne.

Klekljanje je resda bolj značilno za zahodni predel Slovenije, vendar se tudi v Prlekiji in Prekmurju veliko žensk ukvarja s to dejavnostjo. Njihove roke ustvarjajo čudovite mojstrovine, ki si zaslužijo pozornost širšega okolja.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300