22. festival Dnevi poezije in vina: Ptuj – kulturna, umetniška in kreativna destinacija
Kultura
Tipografija

Festival Dnevi poezije in vina je v letošnji 22. izdaji doživel številne organizacijske spremembe in vsebinske izboljšave. Beletrina je kot njegova organizatorica tudi na knjižnem področju v letošnjem letu naredila veliko. Vodja festivala Aleš Šteger omenja štiri publikacije: Zbrane pesmi Jureta Detele, Jutro Tomaža Šalamuna ter knjigi dveh častnih gostov letošnjega festivala: izraelske pesnice Agi Mishol Čipka na železu in nemškega pesnika Michaela Krügerja Notranja skrivnost.

Izšle so tudi številne publikacije vseh letošnjih pesnic in pesnikov – gostov, ki osmišljajo ta festival, z vrhunskimi prevodi. Vseh pesnic in pesnikov je letos 22 iz 16 različnih držav, skupaj bodo nastopili na 55 dogodkih, vseh sodelujočih umetnikov pa bo več kot 200. Tudi krajev, kjer potekajo dogodki letošnjega festivala, je veliko, vsako leto več; ob Ptuju so to še Janški Vrh, Krško, Lendava, Ljubljana, Ljutomer, Majšperk, Maribor, Mošnje, Ormož, Petanjci, Potrna, Ptujska Gora, Selce, Varaždin, Zgornja Kungota in Žalec. Gre za izjemno promocijo Ptuja kot kulturne, umetniške in kreativne destinacije, poudarja Aleš Šteger.

Odprto pismo Evropi o migracijah

Tudi na letošnjem festivalu, ki bo z zgoščenim dogajanjem odprl vrata na Ptuju jutri, 22. avgusta, bodo prebrali Odprto pismo Evropi o najbolj perečih družbenih temah, ki ga naslavljajo politikom, medijem in Evropi. „S tem prenašamo center teh težav in morebitnih rešitev na Ptuj v evropskem merilu. To je bila za organizatorja že lani velika preizkušnja in se je izkazala kot izjemno uspešna. Gre za izjemen doseg, ki ga pesnik ali pesnica z običajnim pismom ne bi nikoli dosegel, festival pa to omogoča,“ pove Šteger. Letos ga piše švedska pesnica iranskih korenin Athena Farrokzad, ki ga bo jutri prvič v živo prebrala, v njem pa razglablja o migracijah. V Knjižnici Ivana Potrča pa bodo predstavili življenje in delo pesnika Jureta Detele s spremljajočo razstavo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300