Kino brez stropa uspešno zaključen
Kultura
Tipografija

Ptujski letni art kino Kino brez stropa, ki se je zaključil sinoči, je k ogledu kakovostnih filmov iz Evrope, Azije in ZDA pritegnil 1.720 gledalcev.

Kino brez stropa je projekt Mestnega kina Ptuj in njegovega upravitelja, Centra interesnih dejavnosti Ptuj (CID Ptuj), ki je letos potekal že sedmo leto zapored. Prebivalcem in obiskovalcem Ptuja prinaša priložnost za brezplačen poletni ogled nekaterih najbolj nepozabnih filmov pretekle kinematografske sezone. Cilj projekta je k ogledu nekoliko zahtevnejših filmov pritegniti čim širšo javnost, s tem pa čim več ljudi navdušiti za tako imenovane art filme, da bi v Mestni kino Ptuj, ki je član Art kino mreže Slovenije in mednarodne mreže Europa Cinemas, čim pogosteje zahajali tudi med letom.

Letos je Kino brez stropa potekal v bolj zgodnjem terminu kot običajno: od 24. do 30. junija (prejšnja leta v začetku avgusta). Glavnina projekta se je tudi tokrat odvila v slikovitem ambientu letnega kina, med arkadami dvorišča ptujskega gradu. Spremljevalni program pa je potekal v Mestnem kinu Ptuj, ki je bil zaradi dežja tudi nadomestno prizorišče za obe sobotni filmski projekciji.

Program so tudi letos sestavljale žanrsko, geografsko in po avtorskih poetikah zelo raznolike mojstrovine sedme umetnosti, odzivi občinstva pa so bili odlični. Osrednji del projekta, letni kino na dvorišču ptujskega gradu, je v sedmih dneh prinesel osem večernih projekcij na prostem. Največ gledalcev so pritegnili otvoritveni film – dokumentarec Amy britanskega režiserja indijskega porekla Asifa Kapadie (350 gledalcev), irsko-kanadska drama Soba režiserja Lennyja Abrahamsona (276 gledalcev) ter zatvoritveni dokumentarec Volčja druščina mlade ameriške režiserke Crystal Moselle (220 gledalev). Največ polemik med občinstvom pa je pričakovano sprožil provokativni in duhoviti Jastog grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa.

Program za družine Kino vrtiček je prinesel tri dopoldanske projekcije sinhroniziranih animiranih filmov za otroke, pospremljene z ustvarjalnimi delavnicami. Največ zanimanja je bilo za sobotno projekcijo filma Zverjasec (146 gledalcev), ki ji je sledila ustvarjalna delavnica Senčno gledališče.

Kino brez stropa je poleg tega ponudil tudi eno posebej prilagojeno projekcijo za mamice in/ali atije z dojenčki iz na Ptuju že uveljavljenega sklopa Z dojenčkom v kino.

Organizatorji so z letošnjim zaključenim Kinom brez stropa zadovoljni in obljubljajo, da bo Ptujčane in druge obiskovalce razveseljeval tudi v prihodnjih letih.

N. M.

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300