V ZDA našli dva Prešernova rokopisa
Kultura
Tipografija

Lektor slovenščine Luka Zibelnik je v ZDA naletel na dve doslej neevidentirani različici Prešernovih rokopisov pesmi, ki bosta v sredo na ogled v ljubljanski filozofski fakulteti. Gre za rokopisa pesmi Slovo od mladosti in Dohtar.

Zibelnik je rokopisa, na katera je naletel v Clevelandu, z diplomatsko pošto poslal v Ljubljano, da bi strokovnjakinja Jana Kolar opravila spektralno analizo, ki bo potrdila avtentičnost dokumentov, je pojasnil profesor na oddelku za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Miran Hladnik. Rokopisa bodo nato v skladu z željami njunega zadnjega zasebnega lastnika Evgena Favettija vrnili v Slovenski muzej in arhiv v Clevelandu.

Gre za pomembno odkritje, saj so zadnja večja odkritja Prešernovih rokopisov iz 60. let prejšnjega stoletja, je poudaril Hladnik. "Glede na to, kako lepo se novi varianti umeščata med doslej poznanih pet oz. šest besedilnih variant, je dvom v avtentičnost sicer izključen, lepo pa bo septembra v Slavistični reviji prebrati, kako se da z inovativno metodo spektralne analize datirati rokopise 19. stoletje, radiokarbonska analiza je za tako mlade tekste namreč neuporabna," je pojasnil.

Rokopisa bosta predstavljena v sredo ob 15.15 v predavalnici 209 v drugem nadstropju filozofske fakultete.

Slovo od mladosti je ena od najstarejših Prešernovih pesmi - napisal jo je leta 1829 in jo leto kasneje izdal v Kranjski Čbeli. Nakazuje tudi začetek njegovega zrelega pesniškega obdobja, saj v petih kiticah opiše bistvena življenjska spoznanja.

Sta

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300