Razstava Oeltjenovih del: Ljubil je Elso, gorice in Ptuj
Kultura
Tipografija

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož (PMPO) hranijo raznoliko Oeltjenovo likovno zapuščino, ki jo sestavljajo slike, grafike, akvareli, risbe, skicirke in nekaj ohranjenih osebnih predmetov. Za izbor iz slikarjeve zapuščine, ki je do 3. februarja 2019 pod naslovom Plovba k soncu Jan Oeltjen (1880 - 1968) na ogled v Miheličevi galeriji, je poskrbela kustodinja galeristka Stanka Gačnik.

V začetnem obdobju je Oeltjen ustvarjal pod vplivom simbolistov, kasneje pa se je prepustil duhu nemškega ekspresionizma. Vidne sledi v njegovem slikarskem opusu pa je pustilo njegovo poznanstvo in druženje z umetnikom Oskarjem Kokoschko.

„V pritličju Miheličeve galerije je na ogled izbor 13 lesorezov iz ciklusa Trgatev in Srečanje ter dve jedkanici, ki jih lahko opredelimo kot najizrazitejši in osrednji del njegovega grafičnega opusa. Sledijo vsi akvareli, ki jih hranimo v muzeju z motivi Ptuja in haloško pokrajino ter vseh 11 oljnih slik, na katerih prevladujejo upodobitve ženskih in moških figur v prostoru ali pokrajini s prepoznavnim koloritom, med katerimi zagotovo izstopa celopostavni portret Jane in Else iz leta 1956. Razstava Jana Oeltjena pred nas razgrinja sublimne podobe nekdanjega sveta, ki ga je živel, čutil in upodabljal velik umetnik, čigar življenje in umetniško ustvarjanje sta bila vedno vedno razpeta med dve domovini, a usodno povezana s Ptujem, haloško pokrajino in mentaliteto ljudi, med katerimi je živel in ljubil. To ilustrira tudi ohranjen zapis slikarja, kjer pravi: 'V življenju sem se zaljubil v tri reči: v Elso, gorice in Ptuj. Ko sem stal na starem dravskem mostu in gledal proti mesti, sem se zavedal: tukaj lahko živim.' Pa vendar je vedno hrepenel po srečni in mirni plovbi k soncu,“ razstavo predstavlja Stanka Gačnik.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300