S šolskim letom 2017/18 Nacionalno preverjanje znanja tudi v 3. razredu
Kultura
Tipografija

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes predstavilo spremembe nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). Te med drugim predvidevajo uvedbo omenjenega preverjanja v 3. razred osnovne šole v šolskem letu 2017/18. Dodatno je predvideno, da bodo dosežki pri treh obveznih predmetih v 9. razredu šteli kot ena izmed ocen za končno oceno.

Ministrstvo je morebitne spremembe NPZ z vsemi, ki jih zadevajo, proučevalo kar nekaj časa. Pri tem so po besedah ministrice Maje Makovec Brenčič sledili predvsem trem ciljem: da zagotovijo stabilen sistem NPZ, ki bo zagotavljal preverjanje napredka učencev skozi celotno devetletko, da sistem oblikujejo tako, da bo koristil tako učencem, učiteljem kot staršem, in da zagotovijo, da bo sistem učence motiviral.

Predvidene spremembe NPZ, ki bodo še prej zahtevale ustrezno spremembo zakonodaje, predvidevajo uvedbo NPZ v 3. razred, kjer bi ob koncu šolskega leta preverjali znanje učenca iz učnega jezika in matematike. V 6. razredu bodo učenci še naprej pisali preverjanje iz učnega jezika, matematike in tujega jezika, v 9. razredu pa prav tako iz učnega jezika, matematike in tujega jezika, medtem ko o četrtem predmetu ministrstvo še usklajuje odprta vprašanja.

Dodatna novost za 9. razred je, da bi se ob zaključku dosežki pri treh obveznih predmetih (učnem jeziku, matematiki in tujem jeziku) ovrednotili z oceno od ena do pet, ki bi jo učitelj pri predmetu vpisal v redovalnico in jo kot eno izmed ocen upošteval pri zaključni oceni.

Tako kot v 6. in 9. razredu bi bil NPZ v 3. razredu obvezen, vrednotili pa bi ga sami učitelji, ki bi nato dosežke posredovali Državnemu izpitnemu centru. Rezultati NPZ v 3. in 6. razredu ne bi vplivali na oceno, prav tako ne bi bili zapisani v spričevalo.

Po besedah ministrice s tako spremenjenim modelom motivirajo učitelja, da spremlja napredek učenca v triletnem obdobju, hkrati pa učenca postopno peljejo do tega, da v 9. razredu NPZ dobi svoj smisel z eno izmed ocen pri obveznih predmetih. Tako spremenjen model naj bi državo letno stal dodatnih 200.000 evrov.

Na novinarski konferenci, na kateri so predstavili tudi problematiko prenove učbeniških skladov, predlog zakona o vajeništvu in uvajanje drugega tujega jezika v osnovne šole, je sodeloval tudi predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan. Ocenil je, da je prenovljeni model NPZ kompromis. Z njim so sicer zadovoljni, dodaja pa, da so pričakovali več.

Sta

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300