Podravje: Iz leta v leto manj dijakov …
Kultura
Tipografija

Primerjava vpisa novincev za prihajajoče šolsko leto na Ptuju kaže porast interesa za nekatere poklice, medtem ko spet druge šole beležijo precejšen upad. Najopaznejše je zmanjšanje števila novincev na ptujski Ekonomski šoli, ki bo imela septembra 37 dijakov manj v prvem letniku kot pred letom dni, med tistim z manjšim vpisom pa je tudi ptujska Gimnazija: 17 dijakov in 1 oddelek manj kot septembra 2015.

Upad števila devetošolcev v preteklem šolskem letu in posledično novincev v novem se pozna tudi na Ptuju. Manj kandidatov kot lani je vpisanih na ptujski Gimnaziji, kjer je stanje prijav trenutno takšno: 97 kandidatov v splošnem oddelku gimnazije in 15 v športnem. Lanske številke so bile nekoliko višje, skupno je ptujsko Gimnazijo obiskovalo 129 dijakov prvih letnikov, od tega 16 športni oddelek. Ravnateljica Melani Centrih upad pripisuje dejstvu, da je letos manj devetošolcev zaključilo šolanje in je zato manj kandidatov za vpis v srednje šole, pričakuje pa tudi, da se bodo številke do 1. septembra še spreminjale, saj še poteka prenos prijav. A ne glede na to, ali bo kak dijak več ali ne, je jasno, da bo na ptujski Gimnaziji v šolskem letu 2016/2017 en oddelek manj gimnazijcev v prvem letniku kot lani.

Zanimivi pa so statistični podatki primerjave vpisa novincev v prvi letnik šolskega leta 2016/2017 tudi na Šolskem centru Ptuj. Ti kažejo, da se ponekod interes za nekatere programe povečuje, za druge pa zmanjšuje. Največ težav z upadom števila novincev ima ptujska Ekonomska šola. Medtem ko so imeli lani 93 novincev, jih je za prihajajoče šolsko leto za zdaj vpisanih le 56.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300