Na Ptuju nocoj desetič Kino brez stropa
Kultura
Tipografija

Dvorišče ptujskega gradu se bo nocoj spet prelevilo v letni kino, ki se je v desetih letih trdno usidral v poletno kulturno ponudbo najstarejšega slovenskega mesta. Do 4. julija bo Kino brez stropa ponudil na ogled raznolike filme z različnih koncev sveta, ovenčane z različnimi nagradami.

Kino brez stropa prireja Center interesnih dejavnosti (CID) Ptuj, ki upravlja z Mestnim kinom Ptuj. Kot je povedala odgovorna za področje kina Nina Milošič, je ideja za filmske projekcije na prostem pred desetimi leti vzniknila v želji, da se ljudi ponovno pritegne v kino.

"Takrat je bil naš kino na zelo nizki točki svojega obstoja. Večina Ptujčanov sploh ni vedela, da še obratuje. Zato smo naredili prvi Kino brez stropa, da opozorimo javnost nanj. Po desetih letih ugotavljamo, da je bil ta namen dosežen. Številke obiska v Mestnem kinu Ptuj so v zadnjih letih strmo zrasle, zato zdaj razmišljamo, da bi si zastavili kakšne nove cilje," je dejala.

Letošnja deseta edicija še ostaja v ustaljenih okvirjih. Tako prinaša en teden filmskega dogajanja z večernim programom s projekcijami filmov na gradu ter dopoldanskim spremljevalnim programom v Mestnem kinu Ptuj.

Dogajanje se bo začelo danes ob 21. uri z zmagovalnim filmom zadnjega ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe. To je islandski film o podnebnih spremembah Bojevnica Benedikta Erlingssona.

V letnem kinu se bodo nato ob večerih zvrstili še evropski film leta 2018 Hladna vojna Pawla Pawlikovskega, ganljiva meditacija o minljivosti in moči umetnosti pred kratkim preminule režiserke Agnes Varda O ljudeh in vaseh ter z nagrado žirije v Cannesu ovenčana libanonska drama Kafarnaum režiserke Nadine Labaki. Sledili bodo hudomušno posodobljena verzija dvorske kostumske drame grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa Najljubša, eden najboljših filmov lanskega leta po izboru kritikov Ne puščaj sledov Debre Granik ter prejemnik nagrade za najboljši scenarij v Cannesu Srečen kot Lazzaro režiserke Alice Rohrwacher.

V soboto in nedeljo bosta v letnem kinu dodatno na ogled še grozljivki Mi Jordaan Peeleja in Vrhunec Gasparja Noeja. Trije dopoldanski dogodki v mestnem kinu bodo namenjeni otrokom, ki si bodo lahko ogledali slovenske klasike Sreča na vrvici Janeta Kavčiča ter oba dela Poletja v školjki Tuga Štiglica. Posebne projekcije bodo tudi za starše z dojenčki ter upokojence.

"Filme vedno izbiramo tako, da so po eni strani čim bolj kakovostni izdelki iz filmske bere tistega leta, to so najpogosteje nagrajenci pomembnih festivalov. Po drugi strani pa želimo, da so filmi čim bolj raznoliki, torej da prihajajo iz čim bolj različnih držav ter prinašajo čim bolj različne zgodbe, žanre in avtorske estetike, tako da lahko res vsak gledalec najde kaj zase," je še povedala Nina Milošič.

Kino brez stropa letno obišče med 2500 in 3000 gledalcev. "Obisk je odvisen predvsem od vremena. Če so lepi in topli poletni večeri, je ogled filma na grajskem dvorišču res izjemno doživetje. Ambient je čudovit, vstopnine ni, zato res pritegne zelo široko množico ljudi," je dodala.

Mestni kino Ptuj je najstarejše še aktivno kino prizorišče v Sloveniji. Prva kinopredstava v njegovi dvorani je bila 3. marca 1897, kar je po navedbah CID Ptuj le dobro leto zatem, ko sta brata Lumiere pariškemu občinstvu predstavila svoj novi izum kinematograf. Danes je kino aktiven član Art kino mreže Slovenije in mednarodne mreže Europa Cinemas ter je lani s skoraj 25.000 obiskovalci zabeležil najboljše rezultate v zadnjih letih.

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 21.02.2020 02:33

    Dela:- Do 5. ure, bo na gorenjski avtocesti zaprt predor Šentvid v obe smeri. Obvoz je urejen po ljubljanski severni[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300