Avgust Demšar, prvo pero slovenske kriminalke: „V kriminalki vedno tekmuješ z glavnim junakom ...“
Kultura
Tipografija

Avgust Demšar je lani izdal svoj deveti kriminalni roman Otok, v kratkem pa naj bi izšel že njegov deseti. Z njim se je dotaknil občutljive teme: finančnih mahinacij Cerkve, ki se začnejo na Ptujski Gori, dogajajo pa tudi na Ptuju. Avgust Demšar je sicer zgolj psevdonim, pod katerim se podpisuje Tomaž Zupančič, docent za likovno pedagogiko in didaktiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

V kriminalki je vedno bolj pomembna zgodba, kriminalni zaplet in razreševanje tega zapleta, poudarja Demšar. Pisati kriminalko je včasih kar malo dolgočasno, je povedal, ko je predzadnji majski dan svoje delo v razstavišču ptujske knjižnice razkrival v pogovoru z urednikom Založbe Pivec Ninom Flisarjem. Po šestih romanih z literarnim detektivom Vrenkom se v sedmem pojavi Miloš, z malo drugačnim karakterjem in pristopom do osumljenih. Vrenko ni umrl, še vedno obstaja, zdaj so vsi skupaj, malo pomešani, a vse lepo funkcionira, ne glede na kontraste.

Kmalu naj bi njegovi literarni junaki zaživeli tudi na filmskem platnu. Lani je RTV Slovenija objavila natečaj za izvirno slovensko serijo, šest enournih nadaljevank, na katerega se je prijavil. Zajele bodo vsebino njegovih prvih treh knjig: Olje na balkonu, Retrospektiva in Tanek led. Predvajati naj bi jih začeli v letu 2020. Obeta pa se tudi celovečerni film; scenarij zanj z naslovom Miloš je tudi že napisan. Z njim so se prijavili na razpis slovenskega filmskega sklada za sofinanciranje celovečernih projektov.

Piše klasične kriminalke

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300