Ptuj: Iztekel se je 17. festival sodobne vizualne umetnosti
Kultura
Tipografija

Letošnji festival sodobne umetnosti Art Stays, ki je potekal od 5. do 12. julija, je ponovno postregel s številnimi presežki na mnogih umetniških področjih: kiparstu, fotografiji, slikarstvu, instalacijah, videu, filmu, performensih in glasbi.

Obiskovalci, ki jih je bilo več kot prejšnje leto, so bili navdušeni nad prikazanim, pa tudi nad osebnimi srečevanji z umetniki, pogovori z njimi. V sklopu festivala so odprli tudi 14 razstav. Večina jih bo na ogled še do 13. septembra, razen v Miheličevi galeriji (do 6. septembra) in Tovarni umetnosti v Majšperku (do 18. avgusta), je zadovoljen umetniški direktor Jernej Forbici.

Razstave so sicer tudi osrednji del festivala. S svojimi deli na letošnjem festivalu so umetniki razmišljali o prihodnosti, o viziji sveta. Dodatno pa so jih obogatili na okrogli mizi Razmišljati prihodnost. Četudi ima vsak svojo vizijo le-te, kako bi jo interpretiral prek umetniških del, vsi pravijo, da bi se morali vrniti nazaj, da bi bili bolj ljudje, manj odvisni od tehnologije in da bi prihodnost ustvarjali s svojimi rokami. 18. edicija festivala Art Stays bo posvečena zvoku, zvočni umetnosti. Dela se tudi že matiranje Ptuja, da bo vsak kotiček dobil svoj zvok oz. svojo glasbo, ki jih bo povezoval interaktivni zemljevid. Na tem delajo že dve leti. Vključil pa bo tudi nekaj večjih instalacij. Tako bo v dominikanskem samostanu postavljen velik klavir, kjer bodo preko napetih strun čez celo dvorano ljudje lahko igrali nanj. Zagotovo bo tudi prihodnji festival sodobne umetnosti Art Stays s svojo vsebino aktualen v spoznanjih in provokativen s svojo sporočilnostjo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300